Lier i Buskerud er jord og skog

Gjennom skogen opp for å se utover jordbruksbygda.

Lier kommune hadde ikke ønsket å gi meg noen tips for turer, men ved hjelp av internett fant jeg fort fram til et passende utgangspunkt for en kosetur i Lier.  Til å være så sentralt og nær hovedveien, blir turen overraskende interessant og gir litt historie ved siden av trimmen i skogen og utsikten over jordene.

Utsikt over Lier

På nett finner jeg informasjon om Litteraturstien som høres interessant ut, men litt for utydelig kart og litt uklar informajson for meg som «ikke-lokalkjent», gjør at jeg ikke satser på den turen.

Historie

Oppe i skråningen ligger Lier bygdetun. Godt merket nede fra hovedveien. Her kommer også Paradisbakkene opp og det skal være mulig å parkere lenger ned for å få med seg denne delen av Norges første offentlige kjørevei. Veien ble bygget fra Kongsberg til Christiania omkring 1665 for å få fraktet ut verdier fra sølvgruvene. Paradisbakken er smal og bratt og har vært vanskelig å forsere i sin tid.

Paradisbakken i Lier

Turen til  Fosskollen starter litt nedover veien fra bygdetunet, og svinger av rett nedenfor den store eika i følge beskrivelsen. Ikke vanskelig å finne. Deretter stiger det litt oppover til tunellen under E18. Lyden av veien har man med seg på hele turen så noen «ut-i-ødemarken»-tur er dette ikke. Etter tunellen deler stien seg – i praksis ei skiøype som lager en rundet på 2-3 kilometer som fint kan brukes til å forlenge turen. Litt tilbake langs E18 finner jeg skiltet til Fosskollen.

Undergang i Lier

Bygdeborgen.

Mer historie viser det seg å være her. Bygdeborgen nesten på toppen av Fosskollen er beskrevet på et stort skilt. Ikke mye å se av den nå, men jeg antar at steinmuren som krysser stien ved skiltet er nettopp restene av bygdeborten. Og da kan skiltet tolkes som om muren kan ha blitt laget for over to tusen år siden, men det er 1000 års slingringsmonn her!

Benk på utsiktspunkt i Lier

Utsikt

På utsiktspunktet på Fosskollen er det satt opp en benk, men jeg trenger ikke egentlig noen lag hvil. Turen opp er barnevennlig og følger en fin sti og selv ganske små vil traske opp uten for mye slit. Ønsker man en lengre tur kan man følge runden over Damåsen.

Ikke noe å si på utsikten, selv om dagen er overskyet. Her er Drammenfjorden og de gule jordene i Lier. Vil du ha en annen tur i nærheten er det flere muligheter:

God tur i Lier!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen