Preikestolen er et høydepunkt i tur-Norge

Det kan ikke bli bedre!

Preikestolen

Det er bare såvidt lyst da jeg parker ved Preikstolshytta. Parkeringene ligger i Strand kommune, men hovedmålet ligger i Forsand i 2019.

I 2020 havnet også toppen av Preikestolen i Strand kommune og ikke i Sandnes der resten av Forsand havner. Værmeldinga er finlest og dagen på ingen måte tilfeldig valgt.

Stien til Preikestolen er ikke lenger en smal sti. Her har sherpaer satt sitt tydelige preg og det er behagelige trapper store deler av veien. Brede sier og til og med plankestier med sklimatter. Her er mye lagt tilrette for at alle turistene ska komme seg velberget opp og tilbake. Over myra er det brede planker, men en kald høstmorgen er de svært glatte og byr på større utfordringer enn steinhellene i motbakkene. Noe stigning får pulsen opp og på vei ned møter jeg utvilsomt endel folk som nok vil slite med hele turen.

Preikestolen

De omkring fire kilometerene inn er både enklere og mindre slitsomme enn forventet ut fra beskrivelser og advarsler. Visitnorway har en rekke tips om å legge ut på fjelltur som virker litt overdrevet på en strålende dag. Men mye blir annerledes i dårlig vær og for en som er dårlig trent.

Kommunegrensa til Forsand krysses rett før jeg kommer opp på selve fjellet. Her er det små tjern og etterhvert går stien ut langs en bratt dal før den svinger langs fjellryggen og plutselig ligger preikestolen der. Lettkjennelig fra tusenvis av foto. Himmelen er så godt som skyfri og sola har nylig stått opp. Ingen er ute på berghylla og jeg får den for meg selv noen minutter før et par andre kommer fram.

Skilt

Perfekt selfie fra Preikestolen

Å våge seg ut på kanten og få tatt et bilde med fjorden og fjellene er obligatorisk. Jeg går også litt videre oppover fjellet og får utsikt ned på Preikestolen. Det er noen muligheter for andre fotovinkler med å gå på toppene omkring. Men der er det ikke lenger gjerder og steintrapper, men bare vanlig norsk fjellsti – og langt ned.

Til tross for at sommeren er slutt og det er oktober, er det noen hundre mennesker på vei oppover mens jeg er på vei ned. Noen har kanskje litt dårlige sko, men i det store og hele er det nok formen i bakkene som er den største utfordringene. Turen er stipulert til 2 timer, men mange som hviler etter bare noen hundre meter kommer nok til å trenge det meste av dagen.

Morgenstemning i Forsand kommune
Morgenstemning på vei mot Preikestolen

Mer informasjon om Preikestolen og turmulighetene.

God tur i Forsand – eller Strand!

Andre turer i nabokommuner:

Hytte ved Preikestolen
Hytte man kan redde seg inn i på dårligere dager

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen