Nytt møter gammelt på Strandpromenaden i Kongsvinger

Graffitti vitner om nye tider i Kongsvinger.

Strandpromenaden har oppslag om historien og hva som har skjedd langs Glomma gjennom tidene, men i undergangen har nye generasjoner også satt igjen sine kjennetegn også i Kongsvinger.

Det høres helt naturlig ut å rusle langs Glomma i nettopp Kongsvinger. Nettopp der Kongen svinger, ligger gangveien Strandpromenaden.  Kanskje ingen kaller Norges lengste elv for Kongen for tiden, men barndommens lærdom om bynavnet dukker opp på turen langs elva.

Grafitti i Kongsvinger
Nye motiver i Kongsvinger

Det er en varm sommerdag i Kongsvinger, men ved Glomma er det en liten bris i lufta. Siden det er helg finnes det grei parkering rett ved hovedveien over elva. Ellers er det også parkering i begge ender av den nesten seks kilometer lange Strandpromenaden.

Dette er en «promenade» for den som liker, eller trenger, fin og flat vei. Mye asfalt på bred gangvei gjør den kanskje litt kjedelig, men det er en avstikker med sti og litt grus lengst borte fra sentrum. Og den som drømmer om stille skog, kan ta turen rett utenfor byen. Der strekker Finnskogens øde områder seg ut med utallige turmuligheter. Inne i Kongsvinger kommer man ikke utenom toglydene fra tvers over elva, veiene på alle kanter, shoppingsentre og restauranter, idrettsplasser, syklister, gående, joggende og badende.

Bro over Glomma i Kongsvinger

Avstikker til Festningen

Skilter langs turveien forteller historien til stedene. Ved Guttebadet er det fortsatt gutter som bader! På rasteplassene koser folk ser og noen utenlandske turister ser på elva fra bobilen sin. Stien nedenom Tråstad Skanse er knapt en omvei og gir en fin aveksling med sti. Tråstad er en av de gamle festningen ved Kongsvinger, men denne er dekket av jord og bare antyder hvordan festningsbygget ser ut under gresskantene. Kongsvinger festning kan sees oppe i bakken og ønsker man en lengre runde og litt stigning, er det en fin tur å gå helt opp til festningen. Løyper dit er merket fra ulike steder langs Strandpromenaden.

E16 er nå lagt utenom sentrum, men der den krysset tidligere ved Gjemslund Bru, er det to tårn og det ene har en trapp noen etasjer opp for den som ønsker litt bedre utsyn over elva. Gjemselund stadion ligger naturlig nok rett bortenfor.

Ikke verken en slitsom eller eksotisk tur, men en hyggelig, bynær vandring i Kongsvinger.

Gård ved Glomma i Kongsvinger

God tur i Kongsvinger!

Andre turer i området:

Lupiner ved Glomma

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen