Ruiner og skogssti i Lund i Rogaland

Bringedal med ruiner i skogen

Lund i Rogaland

Fra gjennomfartsveien E39 i Lund kommune er det en ganske kort men litt «øde» tur opp til Bringedal. Parkering skjer på stor parkering ved hovedveien i bunnen av Tronåsen. Turen opp tar en halvtimes tid og det er god sti.

I Lund fulgte jeg rett og slett bare en turbeskrivelse fra det store internettet. Den forteller også historien til stedet.

Skilt ved Bringedal

Historien til stedet:

«Bringedal var opprinnelig eid av Bakke kirke. All drift på gården ble lagt ned i 1949. Da plassen ble solgt til Jernbanens kontorpersonaleforening. Turen opp til heiegården Bringedal er barnevennlig og går langs god vei i skogsterreng. På veien opp passerer du kvernhustuftene i Tronvik, flotte fossefall og fin natur. De to største fallene lyder navnene «Store Helvete og Lille Helvete», noe som sier meste. Bakgrunnen for navnene gang på 1750-tallet druknet ei jente i bekken som går langs veien til Bringedal.
Andreas Rolvsen søkte i 1864 kommunen om penger til krutt for å bygge vei til Bringedal. Han ble fritatt fra pliktarbeide på offentlig vei i 11 år etter dette. Så kan man gjøre seg opp noen tanker om den tids veistandard. Sjåføren, Karl Klausen som hadde slekt i Bringedal, tok seg opp denne veien med bil. Det forteller at han var en dyktig sjåfør.

Bringedal

I Bringedal finnes skjerp etter kvarts. Det sies også at her finnes kobberkis og gull! Vel oppe ved Bringedalstjørn er det lite igjen av fordums stolthet. Husene er dessverre falt ned, men murene er flotte. Trappa ble bygd av Bernhard Bringedal og svigersønnen August Klausen. Hvis man går over den lille steinbrua nord for gården, ser man rester etter kvernhuset. Lenger inne i skogen finner man tufter etter en gammel husmannsplass, og lengst ned mot Bringedalstjønn noen svære flotte rydningsrøyser.»

God tur i Lund!

Andre turer:

Foss på vei mot Bringedal

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen