Hvor lenge kan jeg overleve?
Etter å ha plassert «minstemann» på hybel, ser jeg at matskap og hyller er fylt av ting jeg egentlig ikke har kjøpt til meg selv. Innser faren for at det kan bli liggende veldig lenge når barna ikke er her for å spise sine favoritter. Noe har alt gått ut på dato, mens annet holder alt for lenge. Kjøleskapet er ganske fullt, diverse matskuffer likeså. Frysen har riktignok litt bær som kan få ligge, men også mange middagsrester.
På tide å ta noen grep! For å unngå at enda mer samler seg opp og kanskje bli ødelagt, starter jeg prosjekt «Spise opp all maten». I utgangspunktet satser jeg på å ikke kjøpe noe nytt før alt er brukt opp. Måltider borte er lov og gaver og selvplukkede bær tas i mot med takk!
Se før og etter - foto nederstUKE 1
Dag 1. Er heldig og får frokost borte. Middag består av byggris med en blanding av sopp, paprika fra potteplanten og diverse grønnsakrester, med is og kaffe til dessert blir det et sunt og greit måltid. Om kvelden er jeg på kaffebesøk og dermed minker det ikke mye denne dagen.
Dag 2. Fortsatt finnes det meste; frokostblanding med melk, og knekkebrød med brunost som matpakke på jobb. Middagen ble en blanding av kylling, løk og rester av byggrisen. Og rips fra gårsdagens besøk i Hurdal som «kos».
Dag 3. Husket eggene og laget en omelett med kylling og osterester. Ferske rundstykker (både gjær og mel i skuffen) og noen blåbær fra treningsturen og kveldsgjest som hadde med kaker til kaffen.
Dag 4. Siste skvett med melk og yoghurt til frokosten (og første kjøp etterpå; 1 liter skumme melk). For lenge siden lagde vi en «sunn pizza» – den var helt grei, men i ettertid har det fristet mer med en ny, vanlig hjemmelaget versjon enn den gamle i frysen… Sunn kanskje, men ikke supergod. Dog grei nok i dag med en lettøl ved siden av og enda en bit igjen til en senere anledning!
Dag 5. Ble «overskuddets dag». Frokostgjest med medbrakt frokostblanding. Kveldstur til Hurdal som både gav middag med russisk suppe, elgkjøtt på grillen, hjemmebakt kake og koselig selskap med solnedgang over sjøen. Dessuten rips og blomkål med hjem.
Dag 6. Planen var blomkålsuppe, men det ble mer som en «mos». Med litt løk, soltørket tomat og krutonger, ble det sikkert sunt og smaken var ikke så dårlig den heller!
Dag 7. Fortsatt mye blomkål. Lett kokt og over i form. Hvis saus fra en halvbrukt pose, løk, osterester og inn i ovnen. Med tomat og hvitløksbaguett blir det godt. Til kveldsbadet ved Hurdalsjøen passet en rest av brownieskaken jeg vant på Jessheim sykkelorientering i fjor!
UKE 2
Dag 8. Havregrøt til frokost er helt greit det også når frokostblandingen er slutt. Omelett med blomkålrester og løk, og et grovt rundstykke som dukket opp i fryseskapet. Uten sukker, men med melis og en rest med makronfyll og rosiner, gjorde at jeg fant en for meg ny oppskrift på boller med nettopp melis. Verd å prøve.
Dag 9. Gratismat denne dagen, med stor lunsj på Gardermoen og fikk også «snyltet» til meg ei frokostskive. Og bringebær og blåbær fra busker i nabolaget til kveldsmat!
Dag 10. «Arroz con pollo» er en mye brukt rett i Ecuador. Min versjon ble nesten riktig med kylling, erter, mais, løk og paprika. Manglet vel gulrot og hadde byggris istedet for vanlig ris. Men med sweet chili saus, ble det perfekt!
Dag 11. Diverse påfyll med litt bær og litt medbrakt fra gjester. Rest fra frysen med Kylling Tandori med brød og blomkål.
Dag 12. Begynner å minke godt på restene i frysen. I dag fikk jeg unna både litt grateng og den siste «sunn-pizza» biten.
Dag 13. Kaffen var slutt – og da sa det seg selv: Rimi neste! Orket ikke flere rester og mat jeg egentlig ikke liker. På tide å fylle opp med litt «snadder».
Klar for kriser
Selv om mine skap ikke så stappfulle ut, har maten rekt til to uker, uten at jeg egentlig har savnet noe. Overraskende lenge ut fra det jeg trodde på forhånd. Viser ihvertfall at det neppe er noen grunn til å hamstre spesielt for «krisetider». Om alle butikker plutelig ble stengt, ville vi lett ha hatt mat til en måned. Etter to uker, er det bare litt færre valg, men fortsatt mat som ville vært bra nok.
Før og etter:
Publisert første gang i september 2015