Flyulykker og «jungel» i Nannestad

Romerikes jungel – ved Oslo Lufthavn.

Mens flyene går opp mot den store verden rett over oss, er det en stille og fredelig idyll nede i ravinedalen ved rullebanene på Oslo Airport. Men denne lille dalen som hovedsakelig ligger i Nannestad kommune, har et mer internasjonalt preg enn de fleste steder på Romerike og følelsen av tropisk klima og jungel er nærliggende.

Hilsen i tur bok
Hilsen i tur boka

Adkomst landskapsvernområdet

Romerike landskapsvernområde har ikke verken det enkleste navnet eller den beste merkingen. Man skal ha litt informasjon eller være litt lokalkjent for å komme over denne spesielle turstien. Ingen store skilt viser vei. Tidligere kunne man kjøre inn gjennom porten midt på sydspissen av vestre rullebane på OSL, men denne er nå stengt og det er kun en liten gjennomgang. Men kommer man helt bort til porten finner man et lite skilt som henviser til parkering ved Scandic hotell. Dette befinner seg noen hundre meter lenger nord og mellom de store skiltene til hotellet og parkering, finner man en liten lapp med skilt til turstien. Etter ytterligere noen hundre meter ligger det er grei parkeringsplass med informasjonstavle.

Parkering ved tursti i Nannestad

Shuttle-bussen fra flyplassen til Scandic er mulig for adkomst, P4 og P5 er ikke langt fra inngangen til turstien heller. Rutebusser mot Nannestad/Maura/Hurdal passerer også forbi (mellom stoppestedene Roald Amundsens vei og Lilleplassen), men selv avstanden fra terminalen på flyplassen er ikke lenger enn at de fleste kan gå.

Fly som tar av fra OSL

 

Merkede stier i Nannestad

Turstien er en runde og starter man fra parkeringen, sørover på gangveien langs E16, kan man velge å gå ned ved første skilt – eller ved den før nevnte porten litt lenger bortover. Begge retninger er helt greit og det gir en fin runde samlet sett. Nede i bunnene finnes også skilting til valget mellom kort og lang runde. Riktignok under en kilometer i forskjell, men det gir ulike muligheter. Man kan også gå opp til jordekanten på gårdene på den andre siden av dalen. Det kan være litt vanskelig å holde retningen nede i den tette skogen og absolutt verd å følge stien og merkingen. Rasteplassen ligger nede ved elva og parkeringen er oppe ved rullebanen. Uansett retning vil man finne skilt som viser til disse stedene.

Rasteplass ved Leira i Nannestad

 

Det er en av sommerens varmeste dager og sol fra skyfri himmel på Romerikets flatland, men nedover i ravinedalen er det skyggefullt. De høye trærne stopper mye av sollyset. Stien føler en liten rygg i ravinelandskapet og på begge sider er det en bratt skråning. Men med mye kratt og buskas, er det verken mulig å gå feil eller å falle utenfor. Stien kan være noe glatt siden den hovedsakelig består av leire.

Elva Leira i Nannestad

Minnelund fra flystyrt

Etter omkring en kilometer er man nede ved elva Sogna, egentlig mest som en litt stor bekk. Stien snirkler seg langs elva, innsektene summer, et dyr skriker og store fugler flyr av sted. Plutselig er flyplassens støy langt borte selv om flyene kan høres rett over av og til. Ved rasteplassen med bord og stoler, går en liten sti videre til Minnelunden. Et par hundre meter videre innover til stedet der et britisk fly falt ned den 10.mai 1945. 20 personer omkom i denne ulykken og i 2012 ble det laget istand en liten minnelund på stedet nede i ravinedalen. Vel verde den korte turen bort og tilbake. På informasjonstavlen kan man lese historien om ulykken og om minnemerket, ta en hvil på de hvite benkene eller bare nyte «jungellydene» på den åpne plassen.

Minnelund for flyulykke i Nannestad

Ved rasteplassen kan man naturlig nok skrive hilsen og kommentarer i «Jungelboka».

Tur bok

Har man en time kan man rolig gå igjennom hele stien, har man to timer er det tid til picknick og hvil også!

Området ble vernet i 1985 og turstien åpnet i 1993. Kommunegrensa mellom Ullensaker og Nannestad er merket nede i ravinene, på stien ut mot minnesmerket så egentlig går denne turen innom to Romerikskommuner.

Bro i ravinedalen i Nannested

God tur i Nannestad!

Andre turer:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen