Til topps på Storronden i Sel

Rondane er verd mange turer

Sel kommune har mange høye topper, men gjør ikke mye ut av det på sin velkommen-til-oss-informasjon. Jeg velger Storronden, 2.138 moht,  fordi den er tilgjengelig på en dagstur uten at det blir alt for langt. Og fordi over 2000 meter har en litt ekstra tiltrekning.

Rondvassbu i Sel kommune

En nydelig sommerdag, som riktignok har en morgentemperatur på rett over null, kjører vi opp til Mysusseter fra Otta. Der går veien gjennom bommen (kr. 20,-) og noen få kilometer videre til den store parkeringsplassen ved Spranget. Her er det allerede 1.080 moh og veien innover mot Rondvassbu byr ikke på de store utfordringene. Litt oppover is tarten og så litt nedover på slutten. Men det er nesten 7 kilometer inn til hytta og tid for en liten hvil. Rondvassbu ligger flott til ved Rondvatnet og har kafe og garderobe som kan nytes av forbipasserende.

Oppover fra Rondvassbu.

Inne på gårdsplassen på Rondvassbu går stien oppover fjellet. Det første stykket er felles for flere ruter. Det stiger jevnt og etter en liten stund deler stien seg med Storronden til høyre. Toppen kunne vi se alt fra parkeringsplassen så på hele turen har vi mer eller mindre kontroll på hvor langt det er igjen. Ut.no sier det er 4 kilometer til toppen, men kanskje går vi alt for mange småsvinger, for det blir over fem innen vi er på toppen.

Litt is og nysnø på det øverste stykket gjør det ekstra glatt å gå, men stien er tydelig og steinene tørre så forholdene er ganske bra. Etter omkring tre kilometer fra Rondvassbu blir stigningen ekstra bratt og her er uten tvil det mest slitsomme delen. Toppen virker enda ganske langt borte og det er bratt og steinete.

Veien mot Rondvassbu

Imidlertid flater det litt ut og den siste halve kilometeren opp mot varden på toppen føles plutselig veldig mye enklere å gå – enten det skyldes terrenget eller bare vissheten om at det ikke er så langt igjen.

Informasjon om Storronden advarer mot å gå ut på kanten mot øst, og det kan se ut som om det bare er en snøskavl som henger ut over det bratte fjellet her. Vi velger å holde oss godt inne på trygt fjell.

Turen nedover går selvfølgelig mye lettere og litt raskere. Vi tar ikke veien om Rondvassbu da det finnes en sti som gir ei litt kortere rute for den som skal tilbake til parkeringsplassen.

Men mulighetene for å overnatte og enten gå videre eller ta andre dagsturer er mange.

God tur i Sel!

Marita Hernandez på Storronden

Andre turer :

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen