Rundt Hjellevannet i Skien

Kultur og industri i Skien

Selv på en søndag er det litt vanskelig å finne parkering i Skien – eller ihvertfall forstå om det er lov eller ikke og hvordan betalingen skal foregå. Men når vi først tar beina fatt, er det en fin søndagstur omkring Hjellevannet.

Hjellevannet er den nederste delen av Telemarkskanalen. Her går det videre nedover ut og i havet ved Brevik og Stathelle, men selve kanalen regnes som start her. På en dag kan du kjøre med båt gjennom alle slusene oppover til Dalen langt inne i Telemark. Kanalen ble åpnet i 1861 og er renovert flere ganger siden da. Den gang en viktig ferdselsåre – nå en fin turistattraksjon.

Startsted for Telemarkskanalen

Gangveien omkring vannet er omtrent 6 kilometer og nesten hele veien er det asfaltert gangvei. Det er derfor fint å gå for de fleste og også framkommelig med vogn. Et lite sted går det grusveg gjennom skogen, men selv denne er bred og fin – og det er mulig å gå gatene utenom. Vi finner egentlig ikke noen spesiell merking selv om vi leser at det er en «kultursti».

På vestsiden av vannet finner vi Galgeholmen som har vært et rettersted i gamle dager. Litt kulturhistorie blir det – i tillegg til bryggene der turene på telemarkskanalen starter. Mest av vår oppmerksomhet fanger kanskje «jomfruen» formet som en sklie for barn og dekorert med fargerike øyer.

Øye-kunst i Skien

Det er uansett enkelt å finne veien. Omkring et vann sier det seg litt selv hvor det er lurt å gå for å få kortest mulig runde, i den grad det er viktig. En god del folk er ute så det ville heller ikke vært vanskelig å spørre om veien. flotte leiligheter langs vannkanten, store plener, badestrand og butikkområder. På en solrik dag er Skien  – eller skulle det helst vært Scheen – på sitt beste.

Hva heter den byen egentlig?

Og mens man går er det god tid til å diskutere hvordan bynavnet bør uttales og skrives!

Gammel skrivemåte på Skien - Scheen

God tur i Skien!

Andre turer:

Hengelåser på snor i Skien

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen