Sokndal bekrefter det litt øde inntrykket jeg har

Åna-Sira og Dalstroka innafor!

Sokndal kommune viser seg å ha et sted jeg ikke kan la være å besøke. Åna-Sira. Navnet på dette stedet fascinerer meg en liten smule. Jeg har en assosiasjon til radioværmeldinger med Åna-Sira som et av stedsnavnene som gikk igjen. Og skulle vi snakke om et veldig øde sted, kunne «Åna Sira og Dalstroka innafor» med fordel brukes. Åna-Sira kan for  en østlendinger oppfattes som synonymt med noe øde og innestengt og virkelig langt borte.

Fiskeutstyr

At tettstedet ligger akkurat på grensa mellom Agder og Rogaland er kanskje grunnen til at det har blitt litt kjent.Elva Sira renner ut i fjorden Åna – eller er det motsatt? En del av tettstedet (i den grad det kan kalles et tettsted) ligger i Flekkefjord i Agder og hoveddelen i Sokndal i Rogaland. Elva er skille mellom kommuner og fylker og jeg holder meg mest på Rogaland-siden.

Åna-Sira i Sokndal

Men rusleturen omkring i bygda er ikke så forskjellig fra andre små samfunn langs kysten. Her er rester fra fiskeaktivitet, små hus og lite folk. Katten er den eneste lokale jeg hilser på og det er stille i bygda denne høstdagen. Kanskje er det idyllisk eller kanskje er det innestengt. Kanskje er det bare høsten som gjør seg gjeldene. Sommersolen er borte og med den turister og uteliv.

Joker-butikken heter Åna-Sira Grensehandel og det understreker at grensa mot Agder har vært viktig. Her slutter vestlandet og Sørlandet begynner. Metrologene ser kanskje også et værskille i dette området.

En tur er imidlertid helt fint, sykkelveien Nordsjø er merket forbi og det er småveier, broer og brygger for å ta noen avstikkere fra gatene.

Små hus i Sokndal

God tur i Sokndal!

Andre turer:

Bro i Sokndal

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen