Almaty – tur langs elvene

Ta stien langs elvene i Kazakhstans største by.

Mange små elver renner gjennom byen Almaty. Her har lokalbefolkningen nydelig steder for avslapning og turgåing. Almaty, som vi inntil 1993 kjente som Alma Ata, var hovedstad i det tidligere Sovjet-landet fram til 1998. Med beliggenhet langs Silkeveien, har byen en lang historie. I dag er det omkring 2 millioner innbyggere og den er litt større enn den nye hovedstaden Nur Sultan (Astana).

Reisen hit

Tidsforskjellen er fire timer ved sommertid i Norge. Flyturen fra Norge tar i underkant av ti timer i flytid, men noen flybytter må til. Prisene går fra ca NOK 6.000 og oppover tur/retur. Priser på mat og lokale reiser er imidlertid betydelig lavere enn i Norge. Det kreves ikke visum for nordmenn på turistopphold. Gyldig pass er det eneste nødvendige og i oktober 2023 går passkontrollen på 1-2 minutter pr person. Det er ingen krav om returbillett, vaksiner eller hotellbestillinger.

Elvestier

I Almaty er det mange små elver. Knapt synlige fra de trafikkerte gatene og høyhusene omkring. Men der nede mellom frodige trær finnes det godt tilrettelagte turveier. Allerede i 1974 ble Terrenkur-stien tilrettelagt og oppgradert de siste årene. Den følger Malaya Almatinka-elven og er 4,5 kilometer lang. Mye er asfalt, men det går også grussti ved siden av veien på store deler. Navnet kommer fra toppunktet ved Terrenkur-dammen. Høydeforskjellen fra starten ved Tatibekov gaten opp til dammen er nesten 400 meter. Det meste ligger mellom 500 og 1000 moh. Det er tilrettelagt med toaletter, lekeplasser, kafeer, sitteplasser av ulike slag og noen steder krysser man gater med mulighet for å stikke inn på en matbutikk for påfylling av niste. Jeg tar turen en onsdag formiddag i oktober, og det er mange folk ute på en solrik dag. De fleste tar det med ro, men noen løpere er også å se.

Avstikkere

Vil du ha lenger tur enn de 9 kilometerene opp og ned, er det en kort avstikkere inn i By-parken. Her finnes det et orienteringskart for den som er spesielt interessert – og jeg fikk med meg et lokalt treningsløp mellom karuseller, lekende barn og høstfargede trær. En lengre avstikker er opp til TV-tårnet og Kok Tobe. Dette er mer kjente turistmål i byen, men for en turglad nordmann er stien langs elva å foretrekke. Kok Tobe har taubane for den som ikke vil gå og toppen har litt utsikt mot fjellene, men mest av alt suvenirsalg og tivoli-lignende aktiviteter.

Andre elvestier

Lenger vest ligger går en sti langs elva nær Almaty Central Stadion, med mulighet for tur innom den botaniske hagen og også hoppbakkeanlegget. På denne stien, Esentai-stien, er det bedre utsikt mot fjellene. Jeg tar returen gjennom den botaniske hagen. For kr. 20,- kan man gå igjennom anlegget og kommer ut lenger ned og mer sentralt.

Enda lenger vest ved busstasjonen og dammen Sairan er det også en mulighet. Nå er Kazakhstan kjent for sine flotte fjellturer og det finnes trekking-muligheter for lange turer. Disse småstiene i byen er for oss som ikke legger ut på de store fjellprosjektene, men liker å oppleve litt natur, få mosjon, se på folkelivet – og komme tilbake til hotellet etterpå. Samtidig kan vi se litt av livet i byen og hvordan det gamle og nye lever side ved side.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen