Usbekistan-Et flott reiseland

Vakre Samarkand og litt mindre vakre Tashkent.

Hovedstaden Tashkent

TASHKENT er ikke verdens mest interessante by. Har du et ønske om store historiske opplevelser, er det bare å reise videre med det samme. Eller finner du en flyrute som tar deg direkte til Samarkand er det også en god løsning. Men som en storby er den også helt grei å besøke.

Se egen sak om togreisene

Hovedstaden er stor og biltrafikken tett. Det er riktignok noen severdigheter omkring i byen og forsåvidt greit å komme seg omkring med metro eller taxi. Som i mange av verdens storbyer lever det glamorøse side ved side med fattigdom. Her er luksusbutikker og stor byggeaktivitet. Samtidig ligger blokkene fra Sovjettiden der og i bakgatene er det enkle forhold.

Over noen av boligblokkene i byen – og under varierte «butikker»

Samarkand – verd en tur i seg selv

Samarkand har en klag av eventyr for min del. Dette eksotiske stedet jeg har hørt om i forbindelse med Silkeveien. Det er bare å innse at det har gått noen år siden storhetstiden og bilde av kameler som stopper i en oase på vei mot Østen, er historie. I dagens Samarkand finnes riktignok fortsatt endel flotte byggverk, med vakker blå mosaikk og turkise kupler. At det var fint å komme inn fra ødemarken og se disse en gang i en fjern fortid er ikke vanskelig å forstå. Samarkand var et knutepunkt på Silkeveien og det har bodd folk her i over 2500 år. Den har blitt ødelagt og bygd opp igjen gjennom årene.

 I dag framstår den mest historiske delen av byen som en kombinasjon av vakre byggverk med trafikkerte gater og mengder av turister. Her er turistbusser som frakter folk omkring og venter mens omvisningene pågår. Dete r tilbud om ulike transportmidler i gågatene for den som ikke orker å bevege seg selv, og det er muligheter for veksling og kjøp av suvenirer. Men alt foregår i en ganske rolig og avslappet atmosfære. Selv om russisk ville være en fordel å kunne, går det også rimelig greit å få både mat og hjelp til å finne fram med engelsk.

I oktober er temperaturen behagelig, men litt kalde netter og solrike dager. Sommeren er varm og vinteren iskald slik at vår og høst regnes som de beste tidspunktene for besøk. Selv om gatene er lange og brede og med stor trafikk også i Samarkand, er det helt greit å gå omkring. Blir fort noen kilometer i en ganske stor by, men det føles trygt overalt så lenge det er lyst. Utenfor turistområdet er det betydelig enklere forhold. Noe gruslagte gater, små butikker, folk som bor og driver med ulike håndverk og tjenester.

Skroll til toppen