Fotturer når du flyr til Alicante

Ut på tur nord for Alicante i Spania

Mellom byene Valencia og Alicante i Spania, ligger alle de små feriestedene der nordmenn stortrives. Men på bare noen få kilometer innover i landet kan du finne krevende turer og svært varierte turmuligheter.

  • Bil er en fordel, men mange steder går det også enkelte lokale busser som kan brukes til startstedene
  • Det er ofte fine og gratis parkeringsplasser ved de populære turområdene
  • Bratte bakker og steinete stier kan gjøre turen mye lenger enn antall kilometer skulle tilsi
  • Ta med mat og drikke – ikke regn med å finne vann i skogen.
  • Selv om det er inntegnet elver på kartene er de sannsynligvis helt inntørket og lette å passere. Skulle det komme mye regn en periode, kan endel turer være fornuftig å vente med til det tørker litt opp
  • Stiene er ofte både skiltet og merket. Jeg bruker likevel Strava eller en annen kartapp med gps i tillegg for å sjekke at jeg er på riktig sti.
  • Wikiloc.com.es er et godt hjelpemiddel for å finne turer og steder for parkering.

Se også info om turer på Gran Canaria

Fly til Alicante og dra ut på tur!

Calpeklippen – Penyal d’Ifac

Denne klippen har alle sett hvis man er i området nord for Benidorm. Calpeklippen er bratt og ligger på en halvøy ut i havet. Den kan på avstand synes umulig å bestige, men det finnes en sti opp. Nasjonalpark-kontoret har en viss kontroll og det er nødvendig å hente ut en tillatelse på forhånd; kan gjøres på nett eller på kontoret ved inngangen. Enklest er å registrere seg før man starter på turen. Stien er bratt og smal og alle må gå både opp og ned på samme sti, med mye møting.
Turen passer ikke egentlig for alle og det er mange skilt med advarsler. Jeg treffer imidlertid både småbarn, hunder, utrente som hiver etter pusten og noen som ser litt skrøpelige ut. Antagelig er det bare de med høydeskrekk som faktisk lar seg skremme og snur frivillig.
Første del av stien er bred og fin. Så går man inn i en tunnel gjennom klippen og kommer ut på siden mot havet. Her er stien mer krevende med mye stein og tildels litt klatring. Kjettinger er til litt hjelp, men steinene er glatte og det er bratt ned. Gå forsiktig. Jeg bruker en times tid nede fra byen og opp til toppen, 330 høydemeter og tre kilometer. Den andre toppen, sørover fra stidele oppe i bakken, er betydelig enklere å gå til. Den er lavere, men ligger ut mot havet og har også fin utsikt.

Puig Campana

Opp fra landsbyen Finestrat ligger en grei turparkering. Det er også mulig å ta buss til Finestrat og gå fra landsbyen. Det er flere alternative stier. Minst krefter kreves for runden omkring fjellet, ca. 12 km som nesten følger høyden omkring fjellet. Følg stien mot venstre eller høyre.
Men topper frister alltid noen. Puig er 1408 moh og har selvfølgelig vidstrakt utsikt. Ruten rett opp fra Finestrat følger dalen som er godt synlig og fra fjellpasset på ca. 1200 moh går det en nymerket sti nordover langs fjellet og opp til toppen. Den mest krevende delen er opp gjennom den bratte dalen. Her er det mye løse småsteiner. Det er også mulig å følge stien rundt fjellet og opp fra baksiden. Da får man en del av stigningen på god sti, men det er noen ekstra kilometer. Også fra stikrysset på baksiden og opp til fjellpasset er det bratt.
På vinteren bør du starte tidlig på dagen. Når det blir mørkt vil du helst være nede igjen og den bratte delen tar antagelig lengre tid enn planlagt.

Trappe-turen

Trappene fra 1400 tallet ned og opp, i den bratte dalen El Valle delL Infierno (helvetes dal), gjør dette til en spesiell tur. Stien har omkring 6000 trappetrinn og er merket PR 147 fra landsbyen Fleix. Turen er 14 km lang, men har mange høydemeter. Jeg går mot høyre først og får da alle trappene og den dypeste dalen helt først på turen. Langt ned – og langt opp igjen på den andre siden.
Deretter blir stien litt dårligere, men høydeforskjellene mindre. Den andre dalen er ikke riktig så dyp og ned til den tredje er det nesten «flatt». Men opp etter den tredje er det langt og stien svinger seg oppover til jeg plutselig ser havet i det fjerne og faktisk er på toppen. Da er turen så godt som ferdig. Herfra er det vei ned gjennom landsbyen Benimurell og så tilbake til parkeringen langs den gamle veien. Fint parkering i Fleix og absolutt enklest å ha egen bil for å komme seg hit.

Kyststiene

Det er flere kyststier som kan følges. Jeg tar et stykke fra Calpe og nordover, en runde nær Mori….. og ut til fyret ved Albir etter å ha fulgt den lange strandpromenaden. Ulempen med mange slike gangveier, som er laget akkurat på klippekanten mot havet, er at de før eller siden blir tatt av havet. Det er ingen garanti for at de kan følges som planlagt. Noen steder er det omveier, andre steder bare å snu. Men fint så lenge det er mulig og egentlig bare å bruke gatene tilt å komme seg til et nytt startsted.

Dammen ved Guadalest

Dammen skulle helst vært full av vann, men tørken de siste årene har gjort at vannstanden er lav. Men noe vann er det og fargene er fortsatt fin. Det er gratis parkering nede ved demningen. Å gå oppe fra landsbyen er også mulig, men det betyr noe mer høydeforskjell. Omkring demingen er det omkring 10 km på enten asfaltvei eller en bred grussti. Det er litt opp og ned, men i forhold til mange av de andre turene i området er denne relativt flat. En fin og behagelig tur.

Skroll til toppen