Bratislava – Drop in

Garasjeporter i Bratislava

Bratislava besøkes på ei helg

Bratislava i Slovakia er ikke den mest besøkte byen for nordmenn på helgetur. Den relativt lille hovedstaden i et litt ukjent land er imidlertid veldig enkel å reise til.

Fly til Østerrike

Bratislava har en egen flyplass, men det er mange flere forbindelser fra Norge til Wien. Fra flyplassen er du allerede på god vei mot Slovakia og Bratislava ligger rett ved grensepasseringen. Det går busser direkte fra flyplassen i Wien til Bratislava. Slovak Lines er den lokale bussen. Last ned en app med samme navn og kjøp billett der. FlixBus er et annet alternativ. Jeg får beskjed om at jeg MÅ bruke app og betale via telefon før ombordstigning. At Wien på slovakisk heter Vieden og flyplass Letisko hjelper å finne ut og til Bratislava sentrum/gamleby er det greit med stopp på Most SNP. Bussen tar 45 minutter og under 6 tmer etter frammøte på Gardermoen er jeg inne i sentrum av Bratislava.

Tur framfor historie

I en vakker by med mye historie, anbefaler turistinformasjonen selvfølgelig museer og byvandring. Sikker ikke noe galt med det. På en grå vinterettermiddag med yr i lufta tar jeg en gåtur over Donau og innom det moderne shoppingsenteret Eurovea. På veien dit går jeg gjennom gater som minner om det tidligere landet Tsjekkoslovakia med grå blokker i halvmørke gater. Men på vei tilbake til sentrum dukker Operabygget opp med kveldsbelysning og folkerike torg.

Enda mer tur litt utenfor Bratislava

På en hel dag med brukbart vær rekker man både litt ut av byen, en runde på festningen (Slottet) og alle smågatene i OldTown. TV tårnet blir mitt første mål. Endel motbakker først gjennom byen og så opp i skogen. På toppen er det skiheiser uten snev av snø, men fine for utforsykling. Turstier og veier og mange folk som har gått ut på tur eller slapper av på en av kafeene på høyden utenfor byen.
Nede i byen igjen, svinger jeg innom det markerte slottet på en topp og forsvinner så ned i smales smug og vakre små gater i gamlebyen. Bratislava er småpen og koselig – absolutt verd en weekend.

På mange måter minner Bratislava om Vilnius i Litauen og de andre Baltiske byene.

Skroll til toppen