Nordmakedonia

Tre høstløp i orientering

Nord-Makedonia-3 høstløp

Nord-Makedonias flagg

Ikke et av disse store internasjonale løpene, men en håndfull skandinaver har funnet veien til Prilep i Nord-Makedonia for orienteringsløp ei helg i november (2023). Mens løpene i Tyrkia ei uke før var preget av sol og varme, er fjellene på Balkan en annen verden. Riktignok ikke helt vinter, men sommeren er definitivt over.

Første løp går i Krushevo som arrangøren sier er den høyestliggende byen på Balkan. Riktignok under 1000 moh, men enda litt kaldere enn nede på slettene. Byen viser seg å ha en viss størrelse og er visstnok en by som legger stor vekt på sportsturisme. Her kan man paraglide eller løpe terrengløp, snøen skal snart komme og da blir det både langrennsløyper og slalombakke. O-løp er også fint i de smale, bratte gatene.

De to andre konkurransene er ute i skogen i området nær Prilep. Det viser seg være relativt bratte bakker og ikke minst tornekratt. Arrangørens reklamebilder med vakre steinformasjoner og åpne gressletter, er en liten del av området. Det meste er mer krevende løpsmessig og interessant orienteringsmessig.

Prilep er ikke den mest kjente turistbyen på Balkan og i november blir det tidlig mørkt. Noen små runder i sentrum utgjorde det meste av sightseeingen denne langhelga. Men på noen litt varmere og lengre dager er det absolutt ikke feil å ta en tur hit. Ohrid-sjøen er ikke langt unna og landet er såpass lite at man kan se det meste på få dager. Bussen fra og til Skopje fungerte utmerket og prisnivået selvfølgelig betydelig lavere enn Norge.

Skroll til toppen