Småpent i Litauen

Hills of Crosses – aldri sett noe makent.

Litauen har ikke bare kirker, men også hundre tusen kors – på en haug. Ei innholdsrik langhelg i Litauen gav oss inntrykk av et land med kirker overalt og pittoreske hus på landsbygda. Og selvfølgelig – løvetann og fruktblomstring!

 Kryziu Kalnas – Korshøyden

Noen timers kjøring nord for hovedstaden fant vi dette spesielle pilegrumsstedet. Siden tidlig på 1800-tallet har folk kommet hit og satt ned sine kors. Nå er det visstnok over 100.000 av dem og de står, ligger og henger oppå hverandre. Fortsatt legges nye kors til og området ser ut til å vokse utover på sidene.

Korshøyeden består av mange forskjellige metallkorts

 Traku Pilis – Slottet på øya

Ikke så langt fra Vilnius ligger dette spektakulære slottet ute på ei øy i en innsjø. Bygd allerede på 1400 tallet og tilsynelatende veldig godt vedlikeholdt. Hit kommer tydeligvis mange turister, men enda er det tidlig i sesongen og ingen lange køer.

Her er slottet sett fra «fastlandet» – ut til den lille øya går en gangbro

Kernave – verdensarv

En by fra middelalderen, som i dag stort sett er noen ruiner og hauger med «noe rart inni». Tar man seg til til å lese informasjonen og gå innpå museet får man sikkert mer greie  på hvorfor dette står på Unescos verdensarvliste.

Kervan i Litauen
Kervan – historiske «hauger» ned mot elva

Struves meridianbue – verdensarv

Rett øst for Vilnius ligger en liten, beskjeden del av verdensarvlisten. Et av målepunktene på Struves linje som strekker seg fra Fuglenes ved Hammerfest til Svartehavet. Satt opp tidlig på 1800 tallet for å beregne jordens størrelse. Samlet sett imponerende og 34 av punktene er i dag på verdensarvlisten, men hver for seg er de små og beskjedne.

Beskjedent verdensarvmonument på Struves meridianbue i Litauen

Landsbygda

Med leiebil kommer man seg fort rundt og inntrykket av landsbygda er  store områder med skog og jorder og innimellom små gårder med koselige små hus i varierte farger. Noen forfalt og noen som er gamle, men nymalte og velstelte.

Småkoselig på landsbygda i Litauen

Vilnius – gamleby – verdensarv

Det historiske sentrum i Vilnius er kjent for mange. Vakre hus, kirker overalt og små kafeer. Vi tok også turen opp i Tv tårnet for middag mens vi snurret rundt og fikk se hele Vilnius ovenfra.

Det historiske sentrum av Vilnius

Orientering

Et par o-løp ble det også tid til. Passe krevende både orienteringsmessig og løpsmessig.

Hva mer kan man ønske av ei helg; nytt lang, mange severdigheter, trim og «mor-og-datter-tur».

Fruktblomstring og løvetann en maidag i litauen
Hills of crosses

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen