Ultraløpernes stier på Gran Canaria

Nydelige stier på toppen av Gran Canaria

De fleste som reiser til Gran Canaria slapper av på strendene, men turer i fjellet er heller ikke helt ukjent. Norsketoppen sør på øya har sikkert mange nordmenn vært på og turmulighetene er mange.

Midt inne på øya ligger stiene som langdistanseløpere foretrekker, lenger bort fra stranda og flere høydemeter opp. Men selv på en dagstur og uten plan om å hverken løpe eller ta langtur, er dette en super mulighet også for de som bor i strandbyene.

Cruz de Tejeda – fint startsted

Jeg starter mine turer, tre stykker i alt, på det høyeste punktet på veien GC-15 som går øst-vest (sør) litt nord for midten av Gran Canaria. Cruz de Tejeda heter stedet. Et pass der veien går bratt opp både fra nordøst (Las Palmas) og sør (Maspalomas). Noen kilometer nedover på sørsiden ligger landsbyen Tejeda der det også er mange greie hoteller. Stiene kan man gjerne følge herfra også, men det krever noen flere høydemeter. Jeg tar bussen opp til Cruz. Den går flere ganger daglig både fra Tejeda og fra San Mateo (med forbindelse til Las Palmas). Det er lurt å sjekke rutetider på guaguasglobal (som bussene kalles) med et par timer mellom hver avgang. Med ca 1.500 moh er temperaturen betydelig lavere enn i strandbyene, men det er gjerne er fordel for å gå eller løpe.

Siene er nydelige og skogen frodig selv om landskapet er tørt. Det innbyr til løping. I det fjerne ser jeg Teide – Spanias høyeste fjell som ligger på Tenerife (foto nederst til venstre).

Tre turer med start i Cruz de Tejeda.

  1. Bare utforbakke til Tejeda (Høyre foto over). Dette blir en kort og lett «bli-kjent-tur». Stiene går mer eller mindre rett nedover og krysser veien noen ganger.
  2. Roque Nublo (foto i midten over). Denne spesielle fjellformasjonen er synlig på lang avstand. Jeg får en ganske lang tur (6-8 km) fra Cruz de Tejeda. Kjører man opp i egen bil, er det mulig å nesten kjøre til toppen. Langs vei GC-600 finnes en parkering der stien er godt tilrettelagt og tilgjengelig for de aller fleste. Kanskje omkring en
  3. Holde høyden tur. Denne dagen starter og slutter jeg i Cruz de Tejada. Siden jeg valgte å løpe ned i dalen ved La Culata og opp igjen til Roque Nublo(turen over), tar jeg denne dagen stiene som i større grad holder seg på fjellryggen innover. Det er mulig å bruke denne også for å komme til Pico de las Nieves – øyas høyeste fjell. Hadde vært en helt grei tur, men jeg må snu før de siste bakkene. Bussen går ikke så ofte og jeg burde startet tidligere for å rekke toppen fra Cruz de tejeda. Med egen bil ville jeg kjørt nærmere, f.eks. langs GC-600 veien og tatt toppen derfra.

Området har merkede stier og med litt leting er det mulig å finne noen kart. Turistinformasjonen er ikke den beste selv om de finnes både i Tejeda og Cruz de Tejeda. Kartene de har viser seg å ikke stemme helt, og damene jeg treffer på har sannsynligvis ikke selv vært ute på tur i særlig grad. Men på fine dager, er det lett å holde oversikten og faren for å gå seg bort er ikke så stor. Det er dekning på telefonen det meste av tiden og dermed mulig å sjekke kartene der også.

Skroll til toppen