Año viejo – 2014

Nyttårsaften i Quito

Hos en av naboene i Quito pågår festen for fullt tidlig første nyttårsdag. Nyttårsfeiringen tar ikke slutt før langt ut på dagen. Livemusikk og jubelen i taket på nyttårsaften. På Romerike hadde naboene for lengst ringt politiet og/eller fått hjerteinfarkt, mens her i Latin-Amerika er nok holdningen til sene fester i nabolaget noe mer avslappet. Kanskje er både politiet og søvnløse naboer allerede med på festen! Prinsippet er: ”if you can’t beat them, join them”.

En av de fine utstillingene i 2014
DUKKER TIL SALGS KVELDEN FØR

Año viejo betyr ”det gamle året” og brukes både på selve dagen og festen, men også om dukkene som representerer det gamle året. I dagene og ukene før nyttårsaften forbereder folk sine ”año viejos”. Dukkene kan kjøpes halvferdige eller du kan lage den selv. En enkel måte er å ta gamle klær og fylle dem med halm/høy, sagflis, papir eller noe annet brennbart. Tilslutt kan dukken få en maske, som også kan kjøpes ferdig, for å vise hvilke person den forestiller. Eller selvfølgelig andre kjennetegne etter behov. Utenfor politistasjonen settes selvfølgelig en dukke i politiuniform – og i tillegg settes det gjerne opp noe tekst som kan være spøkefull og morsom.

Også bilene kan få en dukke

Nyttårsaften og noen dager tidligere oppfordrer alle med fine dukker forbipasserende til å gi litt penger til dukken. Pengene går både til å lage selv dukken – og til festen. Både arbeidsplasser, inkludert offentlige kontorer, og privatpersoner setter ut sine dukker. De siste timene om kvelden stenges fortsatt gatene i storbyene av folk som ber om penger til dukkene – og ikke slipper biler forbi før de har betalt.

Mange kler seg ut eller bruker masker
UTKLEDD PERSON PÅ AMAZONAS

For en del år siden kom vi kjørende inn mot Quito på hovedveien tidlig på dagen nyttårsaften, og selv turistbussen ble stoppet overalt av tau over veien. Her var det både dukker som skulle ha penger og barn som tigger julegodteri. I dag har hovedveiene blitt motorveier og det er ikke like lett å stoppe trafikken med tau, men generelt er nyttårsaften en dårlig dag å legge ut på langtur i Ecuador.

Dukkene forestiller viktige hendelser

For de som virkelig kan å lage dukker, er hovedgata Amazonas stedet. Her foregår en stor konkurranse om hvem som har de fineste utstillingene. Gaten er selvfølgelig avstengt hele dagen og fylles allerede tidlig av skuelystne. Plattformene for deltagerne er fylt med kjempedukker i profesjonell utforming. De forestiller fortrinnsvis episoder fra året som har gått, kritiske kommentarer til politikk og samfunnsforhold, morsomme opptrinn folk husker etc. Temaene ligner slik sett litt på våre og for å forstå dem bør man ha fulgt med i lokale medier gjennom året. Tidligere var presidenten gjerne den mest brukte masken og også en gjenganger på de store oppsetningene på Amazonas, men i år er han ikke fremtredende. Folk er enten godt fornøyd med Correa som nå har vært president i mange år, eller de tør ikke å klage, sier min følgesvenn på turen.

Año viejo-dukkene representerer for mange det man vil legge bak seg i det gamle året. Er man irritert på noe eller noen, eller selv har gjort en tabbe, kan man lage dukker som passer til dette. Og når midnatt kommer blir man ferdig med gammel irritasjon. Alle dukkene tennes på og går opp i flammer og røyk – og litt smelling fra kinaputtene som ligger inni. Slik er man klar til å starte det nye året uten irritasjon og problemer fra i fjor!

EN AV UTSTILLINGENE PÅ AMAZONAS

Tradisjonen med Año -viejo-dukkene er lite forandre på de 25 årene siden jeg første gang feiret nyttår i Ecuador, litt større og litt finere, men fortsatt enorm interesse blant folk. Den store utviklingen i levestandard har imidlertid ikke bare slått ut i mangedobling av biler i gatene og fulle shoppingsentre, men bruken av fyrverkeri har bokstavelig talt ”skutt i været”. Fra å være helt fraværende for tjue år siden er byen nå fylt av fyrverkeri og det forteller vel at også her finnes det mange med penger til overs!
Nyttårsaften er en dag med mye større betydning enn julaften. Riktignok er mange butikker og shoppingsentre åpne hele dagen, men stenger ”allerede” klokken 18.00. Banker og offentlige kontorer er stengt hele dagen eller de ansatte bruker tiden til dukkene sine!

En favorittrett for mange

Første nyttårsdag har ”alle” fri. Det er eneste fridag i året for avisbudene og allerede tidlig på ettermiddag på nyttårsaften får man kjøpt avisen for 1.januar! Mens abonnenter får avis på døren hver eneste morgen resten av året, får de årets første avis levert en dag for tidlig!

Morgendagens avis

Så de første timene av 2015 kan jeg kose meg med dagens avis som tar for seg en oppsummering av status og utviklingen man ser for 2015. Ny Metro for å løse trafikkutfordringene, 40 etasjens bygninger for å gi plass til all aktivitet, 4 G på telefonene er på full fart inn, den første joggebølgen har kommet for fullt, spesielt blant kvinner, og intensivering av programmet for bevaring av sjeldne arter i havet pågår. Ecuador er et land i rask utvikling og det nye året – Año nuevo – ser lovende ut.

Utbrent dukke dagen derpå

Ute i gatene tidlig den 1.januar 2015 pågår oppryddingen etter utbrente dukker – og noen som ikke fant veien hjem tar seg en hvil for å samle krefter.
Feliz Año nuevo!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen