GEORGIA – Asia eller Europa?

«Både og» er kanskje svaret

Det store spørsmålet er hvilke verdensdel Georgia – og noen naboland – egentlig befinner seg. På mange måter er det stor tilknytning til Europa, men geografisk er beliggenheten «bortenfor både Bospurosstredet og Svartehavet. Eller «In the middle of a big misunderstanding» som en lokal svarer på spørsmålet.

Unikt språk

Verdensdel har imidlertid ikke så stor betydning. Sitt helt unike spåk og tilhørende alfabet gjør dem litt unike på den måten. Mange snakker russisk og en god del litt engelsk også. Landet har noen områder som er okupert av Russland (eller aldri kom med i frigjøringen av landet etter Sovjetunionens fall. Disse er frarådet å besøke i følge UDs reiseråd. Men hovedstaden Tbilisi føles ganske trygg høsten 2023. Livet synes å gå sin vante gang og det er ikke skummelt å gå omkring på egenhånd.

Hovedstaden Tbilisi

For å oppleve byen er det veldig greit å gå så mye man orker. Byens sentrum er ikke spesielt stort og for litt lengre avstander er metroen et godt alternativ. Ikke så flott som i mange andre ex-Sovjet-land, men absolutt grei å ta og ikke minst rimelig. 1GEL (ca 4 kr)  pr tun, lagt inn i et kort, gjør det praktisk å reise fra A til B i byen. Med elven nede i dalen, åser omkring og fjell i det fjerne, er det greit å få oversikten i byen. Store boligområder strekker seg utover, mens sentrum er overkommelig å gå rundt. Med mange kirker og andre gamle bygninger, er det sikkert mange som har stor glede av en lokal guide. Jeg velger min måte som mer er å finne markeder, smug, småbutikker og ikke minst topper. Lærer ikke så mye om tidligere tider på den måten, men trim i andre omgivelser er supert for min del.

Friluftsliv

Jeg finner noen merkede turstier i åsen utenfor sentrum og her ser det ut til at noen litt lengre turer også er tilrettelagt. Hadde jeg hatt en dag ekstra, ville jeg tatt stiene til Turtle Lake også. Utenfor byen er det også vinområder og vinturer med smaking er populære utflukter. På vinteren ønsker landet å ta opp konkurransen med Alpene og kan skryte av mye lavere prisnivå på ski skiresorter enn i Alpene. Bakuriani, tre timers kjøring utenfor Tbilisi mener mange er den beste av skiområdene i Georgia.  Det jeg rekker er imidlertid en tur til Armenia.

Lokale myndigheters turistinformasjon.

Skroll til toppen