Internasjonal orientering i Egypt

Eksotiske og spesielle orienteringsløp i Luxor.

Orienteringsidretten sprer seg til stadig nye land. Den 19.-22.februar 2016 ble det første internasjonale 3-dagers orienteringsløpet arrangert i Egypt. I historiske omgivelser i byen Luxor fikk omkring 170 løpere fra 20 ulike land løpe i unike «terreng» i ørken og inne i templer.

Lokalbefolkningen fulgte arrangementet med en viss interesse

Karnak tempel

Det mest spesielle løpet var utvilsomt det siste. Sprint inne i Karnak Tempel. Dette store, flere tusen år gamle, tempelet står på Unescos verdensarvliste. Både kartet og arrangementet har krevd endel tillatelser for å få lov til å arrangere og søndagens løp ble utsatt en halvtime mens ryktet gikk at det var «problemer med politiet». Men Egypt trenger turister etter mange år med nedgang i antall besøkende og gjør alt for å få goodwill hos utlendinger. Og inne mellom ruinene og søylene og murene ventet det krevende orientering. Riktignok sto beduinkledde menn overalt og pekte i ulike retninger for å være behjelpelige, men utfordringene var å finne riktig side av alle murer og styre unna vanlige turister. Sperringer i form av tau omkring de viktigste severdighetene var ikke med på kartet, men like fullt forbudt å krysse av hensyn til de historiske verdiene, og dette gav en ekstra utfordring.

 

Les mer: Om min personlige opplevelse av Luxor-turen

Hatshepsut tempel

Lørdagens løp gikk i «Valley of the Queen» utenfor Hatshepsut templet på vestsiden av Nilen. Her gikk imidlertid hele løpet i det ekstremt tørre området utenfor templet. Ikke mye grønt var å se, men stein og ruiner kan bli interessant orienteringsmessig. Med tretti graders varme og endel stigninger, ble konkurransen også en løpsmessig utfordring for de fleste. Med Valley of the Kings (Kongenes dal) rett i nærheten, der blant annen det kjente Tutankhamon gravkammeret ligger, gav det muligheter for en dag med både sport og kultur.

Løpsterrenget besto bl a av gamle ruin-byer i Dronningens dal

Kings Island

Den første konkurransen (sprint) ble gjennomført i hagen omkring feriehotellet på ei øy ute i Nilen. Mange av deltagerne bodde i tillegg her og arrangøren hadde gjennom en god avtale med hotellet ordnet gunstige priser og et behagelig opphold også utover orienteringsløpene. Arrangøren organiserte i tillegg all transport og en fargerik åpningsseremoni utenfor Luxor tempel.

Behagelige omgivelser for det første sprintløpet i Luxor

Resultatlistene ble preget av eldre europeiske løpere i veteranklassene og barna fra Egypt i de unge klassene. I eliteklassene gikk tyrkiske Tatiana Kalenderoglu til topps blant damene, mens tre løpere fra de arabiske emirater tok pallen i herreklassen.

O-sporten i Egypt

Orientering er en ny idrett i Egypt, men imponerende nok var det omkring hundre lokale løpere, hovedsakelig unge. Også i Egypt har militæret drevet med en slags orientering tidligere, men på sivilt nivå startet aktiviteten for kun få år siden.

Dr. Tamer Mehanna forteller at han i 2010 var i Tyskland og ble kjent med orientering. Og han har deretter fått til aktivitet og kart i flere ulike byer i landet. Siden 2014 har det vært et orienteringsforbund.

Tamer Mehanna har hatt flere besøk i Europa og IOF´s regional koordinator, Zoran Milovanovic fra Serbia, har bidratt mye for å løfte orientering i Egypt. Han var også teknisk arrangør av løpene i Luxor, mens løpere fra Bulgaria hadde produsert kartene. Selvfølgelig gled ikke alt det arrangementstekniske perfekt, men det var sol og varme og med en avslappende «inshalla»- innstilling gjør noen minutters utsettelser ikke noe.

Om et år planlegger Egypt igjen et internasjonalt orienteringsarrangement, i Sharm El Sheikh. Kanskje ikke like spennende historisk og mindre eksotisk omgivelser, men lettere å reise til og arrangører med enda mer erfaring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen