Orientering i Ecuador

O-løp også i Ecuador.

Orientering er ikke en utbredt idrett i Ecuador, men det er gøy å se at det har skjedd en utvikling de siste årene og at det nå arrangeres o-løp flere steder i landet. Vil du delta på løp, eller hjelpe til med opplæring eller karttegning, tas du imot med åpne armer. Her er kontaktene du trenger.

Historien.

Fra et løp i Quito i 1994

For omkring tyve år siden startet vi en orienterings-klubb i Ecuador (Club de Orientacion Quito) og meldte landet inn i det internasjonale orienteringsforbundet. Ved hjelp av WWOP/Peo Bengtsson fikk vi en karttegner til Ecuador og lagde kart over parkene La Carolina midt i byen og Metropolitano oppe i skråningen.

Årene har gått uten at Ecuador har blitt noe stort orienteringsland. Riktignok har militæret lenge hatt en viss aktivitet og noen utenlandske turister har av og til besøkt landet og laget seg noen løp. Men for min del var overraskelsen relativt stor da jeg sommeren 2015 oppdaget at landet var representert i VM i orientering i Skottland.

Deltagelse i Egypt

På et løp i Egypt nylig, traff jeg endelig en av Ecuadors VM deltager, Carlos Salazar og fikk oppdatering på orienteringssportens status i Ecuador. Riktignok er det fortsatt ingen stor idrett i landet, men det har blitt sivile klubber både i Quito,  Guayaquil på kysten og i Cotopaxi sør for hovedstaden Quito. Samarbeidet mellom den militære idretten og den sivile er ikke egentlig spesielt god, forteller Carlos. Selv om han studerer på forsvarets høgskole, har han sitt hjerte i den sivile idretten og ønsker å utvikle denne.

Det ecuadorianske orienteringsforbundet er knapt noe idrettsforbund etter norsk målestokk, men de hadde ihvertfall en nettside (som ikke fungerer lenger) og en facebookgruppe. Ikke alle aktiviteter og konkurranser som er planlagt i følge nettsidene, blir gjennomført, men likevel et stort framskritt fra tyve år tilbake.

I begynnelsen av mars ble det arrangert et løp ved Latacunga, rett ved den aktive vulkanen Cotopaxi, med omkring hundre deltagere. Også i storbyen Guayaquil på kysten har det vært konkurranser i mars 2016.

Deltagerne på orienteringsløpet i Ecuador i mars. Foto: Club de Orientacion Cotopaxi.

Delta på løp i Ecuador

Skal du til Ecuador og har lyst til å delta i en konkurranse, kan du forsøke disse linkene som tar deg til klubbene og forbundet i landet:

Club Orienta Ecuador

Club de Orientacion Cotopaxi

Club de Orientacion Guayas

Har du lyst til å være litt lenger

Snakker du spansk eller er god til å lage orienteringskart. Carlos Salazar tar gjerne imot deg og skaffer bosted og annen hjelp, men kan dessverre ikke tilby lønn. En unik ferie kan du imidlertid få.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen