Privat-megling av bolig

 Salg av bolig uten eiendomsmegler

Jeg valgte å ordne salget av boligen selv og det var en god erfaring. Ikke så vanskelig å få til og en liten «protest» mot eiendomsmeglere som jeg synes overdriver veldig i sin bildebruk og omtale av boligene de selger. Hvorvidt prisen kunne blitt bedre – eller lavere – ved å selge på annen måte, får jeg aldri vite (heldigvis!).

Slik selger du boligen selv:

Kjøkken i hus til salgs.
Forsøk på å skape et «hyggelig-kjøkken» motiv med levende lys. Ble bare litt feil vinkel.

Av omkring 25.000 eiendommer på finn.no, omtales halvdelen med «flott» og ti prosent med enten «unik» eller «fantastisk». Jeg har reist omkring for å se på leiligheter, og blir ofte veldig skuffet når jeg kommer inn. Vidvinkel-fotoene på nett får selv kott til å virke romslige. Utsikt som i prospektet ser ut til å være «fantastisk» viser seg å være zoomet og klipt og i virkeligheten bare er et skimt av vann mellom to store blokker! For meg gjør slike «nedturer» kjøpelysten mindre – og jeg forstår ikke at det er fornuftig å selge på den måten. De aller færreste vil kjøpe bolig kun ut fra foto. Og legg merke til at mange prospekter nå også har foto av kun en vakker blomst, en detalj fra et møbel eller annet som uansett ikke følger med på salget.

Plantegning

Boligsalg.no eller 1bolig.no er en nettside som forteller punktvis hva som må ordnes for å gjøre alt selv. Et program for å tegne en plantegning finnes, men det er litt tidkrevende å få til. Takstmann fra NITO (obs – svært varierende priser – jeg betalte litt under 4.000,-) må man ha enten man bruker megler eller ikke. Jeg la mye vekt  på å beskrive boligen helt nøyaktig og faktabasert – uten bruk av positive adjektiver.

Hjemmelaget plantegning
Hjemmelaget plantegning. Ser nesten bra ut.

Prospekt

For hvert rom skrev jeg opp hva som var slitt, hva som eventuelt må gjøres (eks. kjølerommet som trenger service, gulv som tydelig er brukt, lampe som vi tar med oss etc). Unngår man overdrivelser her, vil også faren for klage i ettertid bli betydelig mindre. Foto av rommene tok jeg selv og brukte selvfølgelig noen «triks» – det må innrømmes av te-lys på badekaret ikke forekommer til vanlig.  Da jeg hadde alt klart og hadde ventet på et passende tidspunkt, la jeg ut annonse på finn.no (kr. 5.000,- – kan ligge flere måneder for dette).  Deretter gikk det ganske fort. Flere var interessert og jeg avtalte en visningsdag der alle kom samme dag, men på ulike tidspunkt. Det gir en roligere visning for de som er interessert og jeg kunne rydde/vaske bare på en dag. I løpet av dagen fikk jeg flere tilbud og aksepterte det ene.

Oppgjør  gjennom advokat

Flere advokater tar jobben med å skrive kontrakt og ordne det formelle i forbindelse med betaling (via deres klientkonto) og overføring av eiendommen til ny eier. Beregn mellom 10.000 og 15.000 til dette. Meglere vil sikkert hevde at de kunne oppnådd høyere pris. Mulig det – men flere av boligene i Hurdal som bruker megler, har måtte gå ned i pris og selge for under takst – jeg fikk litt over. Og mens meglerne tar omkring 100.000 (+ takst og eventuelt forsikring), gjorde jeg alt for ca 20.000,-. Blir ei grei månedslønn i besparelse der!

Og hvis både kjøper og selger er ganske fornøyd, er det lite en megler kunne gjort for å få det bedre! Da gjenstår «bare» å få pakket sammen alt og vaske grundig  –  tror det blir en travel sommer.

PS: 2023. Propr.no har fått en ny og bedre kanal for både presentasjon og oppgjør. Og forbrukerrådet gir gjerne tips om hva du bør gjøre.

Salg av bolig privat – Verd å forsøke!

Bolig i Hurdal som ble solgt uten megler.
Huset i Hurdal som ble solgt uten megler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen