170 svinger gjennom Alpepasset Stelvio, Italia

Stilfspasset – Passo del Stelvio

Alpene har mange populære fjelloverganger. Det tredje høyeste ligger i Italia ved grenseområdet mot Sveits. Mellom landsbyene Bormio og Stelvio/Stilf passerer veien 2.758 meter over havet. 48 hårnålsvinger på nordøstsiden og 36 på sørvestsiden gir nesten 170 svinger på turen fram og tilbake over passet. I tillegg kommer alle de små som ikke er med i den offisielle nummereringen.

Bebyggelsen på Stelviopasset
På toppen er det en liten landsby med hoteller, butikker og restauranter

Mange navn

I det flerspråkelige området der også en fjelltopp heter «trespråkstoppen» (italiensk, tysk og retroromansk) har passet flere navn. På italiensk Passo de Stelvio og på tysk Stilfser Joch. Stelvio/Stilfs er en liten landsby på nordøstsiden av passet.

Sykler og motorsyklister

Mange motorsyklister og landeveissyklister ser det som en utfordring å takle Stelivopasset. Sykkelløpet Giro d’Italia legger av og til ruten over fjellpasset. Selv en grå septemberdag, er mange syklister på vei opp og ned passet, spesielt på østsiden som har den lengste stigningen. På toppen selges sykkeltrøyer med «Stelvio» til dem som ønsker et bevis på at utfordringen er gjennomført. Med biler (alt fra busser og bobiler til raske sportsbiler), motorsykler og vanlige syklister på vei både opp og ned er det relativt utfordrende trafikk selv helt utenom sesongen. Om sommeren er det sannsynligvis ikke veiarbeid i tillegg, men at trafikken kan bli kaotisk her er lett å forestille seg.

Motorsyklist
Bereiste motorsyklister på langturer er det mange av i Stelvio

Andre aktiviteter

Skiområde

Fra passet går det taubane videre oppover fjellene. Her ligger et helårs skiområde med muligheter for både alpint og en langrennsløype. På sensommeren er det ikke perfekte forhold men noen ivrige holder på i slalombakken. Det er hoteller på flere steder oppover fjellet.

Stelviopassets vestside
Noen av de 36 svingene på vestsiden mot Bormio

Gustav Thöni

Nede på vestsiden av Stelviopasset ligger den lille landsbyen Trafoi. Her ble Gustav Thöni født og for den som fulgte alpint på 70-tallet, er dette et kjent navn. Han er en av de beste italienske alpinister gjennom tidene  og tok gull i både og OL og vant verdenscupen fire ganger.  På hotellet Bella Vista på hjemstedet hans, kan du overnatte i fine omgivelser og se både premiesamlingen og ski fra storhetstiden. Og kanskje er han den eldre, men sporty karen vi møter i hotellresepsjonen. Ligner i hvertfall litt!

Ikke langt unna ligger Bormio – som jeg også har skrevet om.

Østsiden av Stelviopasset
Østsiden er den mest spektakulære med 48 svinger i alt.

Første verdenskrig

På vestre side av veien over passet, ser du noen ruiner oppe i bakken. Tar du stien oppover kommer du til et større område med minner fra første verdenskrig. Og selvfølgelig er det også muligheter for en lengre vandringstur.

Nysnø på restaurantbord i Stelvio
Ingen god dag for uteservering, med nysnø på bordene i september.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen