Stolpejakten 2023

Lange turer og mye moro.

Av unyttige ting man kan gjøre, synes jeg stolpejakt er perfekt. Trim og gleden ved å finne orienteringsposter (dvs stolper) uten å måtte konkurrere med noen. Og ikke minst at det er mulig å holde på i timesvis i hele landet. Les mer om stolpejakten på deres nettsider.

Årets sesong ble endelig avsluttet i Gjøvik rett før nyttår, med en stolpetekst som passer perfekt:

Turen i seg selv og muligheten for nye spennende turer hele sommeren har vært den beste motivasjonen. Det å være ute nesten hver dag i over fem måneder har vært en luksus. Og siden kartet på telefonen fungerer dårlig i regnvær, har det også blitt nesten bare «solskinnsturer».

De små øyeblikksopplevelsene:

Stolpene

Stolpene, grønne, blå, røde eller svarte, står ute fra slutten av mars eller så lokale arrangører får det klart og tenker at sesongen kan starte. Noen stolper står der i ni måneder, mens andre settes ut bare for korte arrangementer. Flest stolper er det selvfølgelig i de fine månedene fra mai til september.

Av og til møter man noen…

Det er selvfølgelig andre stolpejegere og hyggelig med alle som hilser. Vi blir vel som en liten – dvs. nesten 200.000 forskjellige i Norge i sommer – som har en litt sær ting til felles. Men noen står også stille der ute i skogene og bare venter på at folk skal komme forbi:

Hilsen fra noen der ute

Når man tusler omkring i skogen eller i gatene, dukker det innimellom opp noen beskjeder og hilsener fra folk. Noe praktisk informasjon og annet bare hyggelige ord.
I appen er mange arrangører flinke til å legge informasjon som blir synlig når man skanner stolpen. Mange har lokalhistorie og informasjon om utsikten eller stedet stolpen står på. Den som vil ta det med ro og lære litt om nærmiljøet har gode muligheter for dette.

Stier av ulike slag

Stolpejakten er mye på gater og veier, men ute i skogen er det stier av ulik størrelse. Noen ganger må man smyge seg gjennom trange ganger, balansere på skumle broer eller våge seg over en smal slusegang. Men er det virkelig farlig vil det finnes andre veier omkring eller selvfølgelig kunne velge bort en stolpe eller to.

Motivasjonmomenter i stolpejakten

Stolpejakten har flere «utmerkelser» som kan brukes til motivasjon. Antall stolper er en selvfølge. Jeg ender på 11.311. Poeng samles også med hver stolpe, men ulik vanskelighetsgrad gir ulike poeng. Merker, som også gir poeng, tildeles i appen etter ulike skalaer. De har fire nivåer og gis for antall stolper av ulike farger, antall kart, kommuner og fylker, for ekspedisjonskart (lange og vanskelige turer). En liten milepel ble nådd i august da jeg fikk alle merkene på plass. Her kan den enkelte velge det som motiverer mest og lage seg mål på sitt eget nivå.

Ikke bare løping

Noen andre aktiviteter fulgte med på kjøpet gjennom å ta mange stolper, gjennom et intervju med NRKP2, lokalavisa og en podcast. Men det beste av alt var beder form, 1.900 kilometere løping og gåing og 2.700 kilometer sykling, på noe over fem måneder.

Mer om stolpejakten

Også i 2015 skrev jeg om stolpejakten – den gangen var aktiviteten relativt ny. I 2023 var det 10-årsjubileum. Og det er mange som legger ut foto fra alle de vakre utsiktene, historiske stedene eller bare skogen man går gjennom. Søk opp stolpejakten p å facebook så er det flere grupper tilgjengelig.

Skroll til toppen