Stolpejakt

På farten med stolpejakten i 2015.

Orienteringsidretten har de siste årene fått en ny aktivitet (startet i 2013), spesielt egnet for de som i utgangspunktet ikke kan orientering. Navnet stolpejakt viser til at det man «jakter» på er stolper – og ikke vanlige orienteringsposter.

Stolpejaktpost

Flere kommuner

Hvert år kommer noe nye  kommuner til. I år er foreløpig fylkene Oslo, Akershus, Oppland og Hordaland representert. Vestfold er planlagt litt senere på sommeren og nye kommuner kommer også til utover i sesongen.

Prinsippet er enkelt. Et stort kart viser hvor stolpene skal stå. På hver stolpe er det en bokstavkode og en QR-kode. Du kan selv velge om du skriver ned koden, tar bilde av stolpen eller ganske enkelt skanner QR koden. Når du kommer hjem laster du QR kodene opp på nettsiden (stolpejakten.no) eller registrerer inn manuelt stolpene du har besøkt. Da kan du umiddelbart se oversikten over dine besøkte poster.

Landhandel ved rv 4 i Groruddalen har en stolpe
Landhandel ved rv 4 i Groruddalen har en stolpe
Dam i Groruddalen
Idylliske steder i Groruddalen jeg ellers ikke hadde kommet til

Et fint mål kan være å finne alle i egen kommune. Man velger selv hvor mange turer en tar – noen velger alle på en lang dagstur, mens andre tar 5-10 poster på hver tur. Ingen bryr seg om hvor lang tid som brukes. Målet er å få folk i gang med en aktivitet som for mange gjør det litt morsommere å gå på tur.

I Gjøvik har jeg også skrevet om stolpejaktturen.

Utsikt over Mjøsa ved Kapp
Fra stolpejakten på Kapp med utsikt over Mjøsa

Mine stolpejaktturer har tatt meg til mange seder jeg ellers ikke hadde besøkt. Langs Glomma ved Årnes og blokkene på Stovner, Mjøskanten ved Kapp og til boligområder på Jevnaker. Noen av turene sammen med andre i kombinasjone med trim og hygge og andre for å bare løpe en tur på et nytt sted.

I 2023 tok jeg også mye stolpejakt. Og tilbudet har blitt mangedoblet. Les beskrivelsen fra stolpejakten2023 her.

Hadeland Glassverk har også en post
Hadeland Glassverk har også en post

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen