På jakt i Stolpejaktens hjemby – Gjøvik

En ekstra dimensjon til turen i Gjøvik.

Stolpejakt har på få år blitt en nesten landsdekkende aktivitet. Orienteringsfolk på Gjøvik har vært foregangspersoner for denne jakten som trener både hjerte og hjerne.

Utsikt mot Mjøsa i Gjøvik

Jeg forsøker å få tips om turer fra Gjøvik kommune. Men en «streng» dame ringer meg og lurer på hvorfor i all verden jeg skal ha forslag på turer. Det er hun svært forsiktig med å dele ut, for som hun sier, hun jobber for funksjonshemmede.

Kanskje en viss logikk – best å være forsiktig. Men hun nevner at man har både stoplejakt og ti-på-topp. Og stolpejakten blir min Gjøvik tur.

LES MER: (eksterne lenker)

Kartet som brukes kommer ut på våren og kan hentes gratis på mange ulike steder i byen. I tillegg kommer det nye poster (dvs stolper) etter sommerferien. Og nettopp noen av disse høstpostene ble mitt valg. Mens mange morsomme poster finnes i bygatene og langs Mjøsa, finne det også poster i Øverby-Bergsmarka og disse gir både større utfordringer å finne og en tur i skogen.

Får man ikke tak i kartene på papir, kan de også lastes ned med en app på mobiltelefonen. Kanskje ikke veldig praktisk, men fullt mulig for å finne fram. Jeg bruker mobilversjonen og starter ved Øverby. Postene ligger som en ganske naturlig runde.

Kart på telefonen

Både i gater og i skogen.

Du kan følge stier – eller ta noen snarveier gjennom skogen. Fargen på stolpene – som også vises  på kartet – forteller noe om vanskelighetsgraden. De blå og grønne er lette, de røde litt vanskelige og de svarte vanskeligst. Siden stolpejakten på Gjøvik er populær og har mange deltagere, har det blitt tråkk og småstier inn til postene i løpet av sommeren og dermed blir det litt enklere å finne de vanskelige postene. Alle vil kunne finne fram med bare litt basiskunnskap om kart. Og har du startet med postene i byen, er det en fin utvikling å komme ut i skogen også. Bare pass på å ikke gjenta min «tabbe»  – glemme å scanne inn stolpens QR-kode i min iver etter nye fotomotiv og leting etter veien til neste post. Er målet kun å få trim og en morsom tur, trenger du selvfølgelig ikke bry deg med poeng og koder. Vil du delta i premietrekningen, må du reigstrere din deltagelse.

Stolpepost ved Gjøvik

Min runde tar meg gjennom rulleskiløypa på stadion, opp gjennom skogen og tilslutt til utsikten over Mjøsa og en tur innom de gamle husene  på  Eiktunet kulturhistoriske museum.

En perfekt tur på Gjøvik med skog og utsikt, god trim, utfordring for hjernene og litt kultur på kjøpet. Kan ikke bli så mye bedre!

God tur i Gjøvik!

Andre turer i nærheten:

Utsikt over Mjøsa

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen