Stolper, tog og historiske hus i Vestre Toten

Det går fortsatt noen tog ved Eina

I nordenden av Einavatnet i Vestre Toten ligger naturlig nok Eina. Et lite tettsted vokst fram som en stasjonsby på Gjøvikbanen. Uten stor shopping og mange severdigheter, men absolutt med mulighet for en koselig gåtur med trivelige opplevelser.

Rasteplass ved Einafjorden

Jeg tar utgangspunkt i et kart fra Stolpejakten (link) som jeg får på nærbutikken. Det kan fint brukes selv om jeg ikke har noen plan om å samle alle stolpene denne gangen. Med stier, smågater og hus tegnet inn, ser jeg fort at det er andre veivalg enn bare å følge hovedveien.

Jeg tar først gangveien langs vestsiden av vannet et stykke. Deretter svinger jeg etterhvert innover i skogen.

Kristihimmelfartskapellet i Vestre Toten

Kristihimmelfartkapellet

Dette navnet gjør meg nysgjerrig og jeg styrer etterhvert mot stedet. Det viser seg å være en gammel boplass fra 1600-tallet, Øvre Strømstad. Den var forfalt i mange år til tross for fin beliggenhet ved en bekk som kunne brukes til både mølle og vaskestamp. Etterhvert ble det igjen et bosted og kapellet, som er en kopi av det ortodokse St.Georg kapellet i Neiden i Finnmark, ble innviet i 2012. Nå brukes dette lille kapellet av alle kirkesamfunn ifølge informasjonstavlen. Litt videre ligger sjøen Skjelbreida og videre østover er det mange muligheter for lange turer. Vestre Toten grenser til Søndre Land (LINK)og min tur der kan henges sammen med denne.

Historiske hus i Vestre Toten

Andre småveier leder meg tilbake til «sentrum», etter kryssing av både nye og gamle jernbaneskinner. Gjøvikbanen deler seg med Valdresbanen i utkanten av bebyggelsen på Eina, men det er tyve år siden det var togtrafikk på Valdresbanen mellom Eina og Dokka. Litt av skinnene ligger imidlertid fortsatt igjen og kan følges og sees rett ved kapellet.

Togskinner fra Valdresbanen

God tur i Vestre Toten!

Andre turer i nærheten:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen