Litt utsikt mellom granene i Gran

Sølvsberget – Utsyn over Hadelandsbygdene.

Gran kommune har mye jordbruk og nord i kommunen ligger Lygna som er kjent for hytter og skiturer. Men jordbruks-landskapet har et ”fjell” midt inne på de vide bygdene mellom Randsfjorden og RV4.

Tre med blå himmel

Gran kommune svarer velvillig på mine forespørsel om turmål og en ansatt tipser om Sølvsberget. Litt oppslag på nett gir meg følgende startpunkt: Sølvsbergveien v/Storgrana
Sølvsbergveien finner jeg lett fram til og regner med at det skal være lett å finne det store grantreet.

Ingen grantre i Gran

Noen gran er imidlertid ikke å se og kanskje er Storgrana et stedsnavn i Gran kommune, eller treet har falt ned.
En liten parkeringsplass full av biler tar jeg som et tegn på at startstedeter funnet. Et stort turskilt viser vei i flere retninger. Åsryggen som heter Sølvsberget, er lett synlig på en solrik sommerdag. Hadde det vært regn og tåke, ville startpunktet vært noe vanskeligere å finne. Og at stiene faktisk går til Sølvsberget er ikke lett å få konstatert. Det er både skilt og oppslagstavle, ved parkeringen og litt oppover veien, men SØLVSBERGET er ikke nevnt noe sted.

Rasteplass med utsikt i Gran

Med åsen som hever seg er det bare å satse på den brede og godt tilrettelagte stien oppover. Motbakkene begynner helt fra parkeringsplassen, litt bratt, men veien tar noen svinger som gjør det lettere å gå. Underveis er det natursti-oppslag om skogen og skogsdrift og turen til toppen er slett ikke lang. Her passer det for både barn og ”latinger”. Riktignok stiger det oppover, men på en time kan de fleste rekke både opp og ned og spise matpakken i tillegg. Det ene utsiktspunkt ligger ved stien rett før man er oppe ved den sørlige toppen. Den nordre toppen ligger hundre meter lenger innover og gir utsikt mot Randsfjorden.
Det finnes noen alternative stier som kan følges, på begge sider av åsen. Slik kan du få en runde. På en solrik dag er det neppe mulig å gå seg bort. Sølvsberget er ikke så stor og kommer du ned til en jordekant kan den sannsynligvis følges tilbake til utgangspunktet.

Tursti i Gran

Vulkan

Kun den ene toppen hever seg opp over jordene på Hadeland og Sølvsberget er synlig på langt hold. Geologisk har fjellet vulkansk opprinnelse og fortsatt minner toppen om en vulkan.


God tur i Gran!

Andre turer i området:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen