Hvor ble det av utsikten på Jevnaker?

Jevnaker: På kantene av Eggemoen.

På Jevnaker ser jeg meg ut en tur som ser interessant ut. ”På kanten av Eggemoen” kalles stien og er beskrevet med ”hvor du nesten hele tiden ser ned i Randselva”. Høres jo flott ut siden stien på kartet går høyt oppe i den bratte skråningen langs elva.

Manglende utsikt i Jevnaker
Ikke lett å skimte elva bak trærne, selv tidlig på våren.

Jeg parkerer ved Statoil stasjonen ved E16 sør for Jevnaker sentrum, akkurat på toppen av bakkene. Allerede ut herfra viser det seg at turbeskrivelsen jeg har funnet nok er litt gammel for et stort nytt boligområde har forstyrret den første veibeskrivelsen. Men litt inne i byggefeltet finner jeg igjen kjerreveien og etterhvert den litt mindre stien som går ut langs elva.

Kistefos Museum
Endelig litt utsikt: Kistefos Museum

Kistefos Museum

En bratt skråning ned mot elva stemmer absolutt. Problemet er bare at den er full av skog og selv før det er lauv på trærne er det knapt mulig å se elva. Og egentlig er det ikke noe annet å se heller. Jeg følger stien sørover forbi ”utsiktspunktet” i håp om å finne et bedre sted, men snart jeg jeg ved kommunegrensa i følge kartet og ingen ting tyder på mindre skog. Istedet snur jeg nordover langs elva og endelig…. Bak boligfeltet (sett fra E16) kan både elva og Kistefos-Museum sees langt der nede. Kistefos Træsliberi ble anlagt ved Randelva i 1889 med energi fra kraftstasjonen. Nå er stedet kanskje mest kjent for skulpturparken, men er også museum.

For å komme helt ned til Kistefos er det best å følge hovedveien. Skråningen er bratt og tettvokst selv tidlig på våren og sti finner ikke jeg annet enn på flata på toppen.

Og selv om utsikten langs elva ikke var noe å skryte av, gir det inspirasjon til en kulturell sommertur til Kistefos Museum.

Stier på Jevnaker
Fine stier er det imidlertid på Jevnaker

God tur i Jevnaker!

Andre turer i Buskerud:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen