Mørkgonga – den mørke gangen på Ringerike

Det smale og bratte smuget på Ringerike.

Mørkgonga på Ringerike er et naturfenomen verd slitet med å komme opp. Den smale passasjen mellom to fjellvegger er spektakulær og utsikten fra toppen er også flott. Om det betyr den mørke gangen, vet jeg ikke, men navnet passer uansett.

Mørkgonga med Tyrifjorden bak

Ikke bare lett

Turen til Mørkgonga er ikke er enkel rusletur. Dette er en skikkelig norsk TUR. Riktignok er det ikke nødvendig med noe spesielt utstyr og de aller fleste vil greie turen opp og ned, men knær som tåler bratte bakker og pust som tåler en påkjenning, gjør det hele enklere.

Bratt eller veldig bratt

Den lille parkeringsplassen ved Åsa er forlengst fylt opp da vi ankommer en solrik høst-søndag. Sikkert en av de travleste dagene i året og noen flere parkeringsplasser ville vært en stor fordel. Den smale veien fylles opp i begge retninger.

I hovedsak er det to alternativer opp. Veldig bratt eller litt mindre bratt. Fra parkeringen til toppen er det bare et par kilometer i luftlinje, men mange bruker nok omkring en time på turen opp. De fleste velger den bratte veien oppover. Først føler man en bred sti, så en smalere sti, så over et område med steinrøys og tilslutt inn i selve Mørkgonga. Med en fjellvegg på hver side, bare noen får meters bredde i mellom og fortsatt bratt stigning, er det fint med tauet som er satt opp for å gjøre turen tryggere.

Flott utsikt

Flott utsikt finnes mange steder og Mørkgonga er mer spesiell på grunn av formasjonen i fjellet. Her kan man stå på kanten med Ringerike under seg eller få et fotomotiv med det smale smuget bak seg. Sliter du litt med høyder, er det sannsynligvis best å holde seg inne i skogkanten. Ute på stupet kan det være litt skummelt.

Utstikt fra Mørkgonga

Det er selvfølgelig mulig å ta samme vei ned igjen, men det går også en sti sørover på toppen som svinger mer på skrå tilbake til parkeringsplassen. Litt enklere å gå, men også litt lengre.

Gyrihaugen

Fra toppen av Mørkgonga kan du fortsette videre innover og ta enda en bratt stigning for å komme opp på Gyrihaugen. 682 moh og med utsikt over Tyrifjorden og Nordmarka og småfjellene i det fjerne.

Mørkgonga naturreservat ligger både i Hole og Ringerike kommune, men selve turstien holder seg i Ringerike.

Gyrihaugen
Gyrihaugen

En morsom tur som absolutt anbefales. God trim og passe spennende .

God tur på Ringerike!

Andre turer i nærheten:

Folk på vei opp Mørkgonga
Det er bratt å klatre opp Mørkgonga, men ikke så langt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen