Herøy i nord er nesten som Atlanterhavsveien

Et hav av muligheter.

En liten kveldstur kan lett bli svært fascinerende. Jeg ferger ut til øykommunen Herøy. Hit er det ingen fastlandsforbindelse og eneste mulighet ut er ferge. Riktignok henger kommunen sammen med Dønna, men dit må det også ferges.

Benk på Hoholmen i Herøy

Og selv om innbyggerne bor på flere forskjellige øyer, er mange av øyene bundet sammen med bruer slik at veien svinger seg fram over de små øyene. I sin egen reklame skriver kommunen:

Herøy kommune ligger på Helgelandskysten, midt i Norge. Kommunen, som har flere øyer enn innbyggere, betraktes av mange som et av verdens vakreste steder. 

Litt tilfeldig velger jeg meg Hoholmen. Mens mange av holmene og øyene, stikker Hoholmen litt opp og skiller seg slik litt ut. Det er faktisk en topp på denne øya. Riktignok bare 42 moh i følge kartet, men det betyr tross alt en stigning opp. I tillegg er det parkeringsmulighet rett ved Hoholmenbru med bord og stol og kjenntmannspost/ti-på-topp.

Jeg finner ingen sti oppover, men det er heller ikke nødvendig. Ingen trær hindrer framkommeligheten og mosen er passe myk til å gå lett oppover. På toppen er det utsikt til hele kommunen og over til de langt mer markerte fjellene på Dønna. Jeg finner en benk så det er sikkert flere som pleier å rusle seg opp hit for å få litt utsyn. Virkelig 360 graders utsikt. Kunstverket på øya heter «Tytje ta» og er laget av Turid Grov som er en lokal kunstner.

Kunstprosjektet Tytje ta i Herøy
Tytje ta

Også over brua er det fint å gå en stille kveld med lite trafikk. Møteplass på toppen er nødvendig for bakken opp og ned er bratt for både folk og biler.

På flaggene i tettstedet der ferga kommer inn, står det «Herøy – et hav av muligheter».  Havet er godt synlig her på Hoholmen – det er omkring på alle kanter. Jeg liker imidlertid den doble betydningen som kan legges i «slagordet»: en kommune med mange muligheter og mer bokstavlig at havet er noe man kan leve av her i øysamfunnet i Nordland.

God tur i Herøy!

Andre turer i nabokommuner:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen