Skummelt bratt ned i Jutulhogget i Alvdal.
Helt sør i Alvdal, på grensen til Stor-Elvdal, ligger Jutulhogget. Ikke så mange synes å ta bryet med å stoppe her og kanskje har kommunen et stort potensial med mer tilrettelegging ved dette spesielle naturfenomenet. Foreløpig er det nesten litt skummelt og flaks om du finner stien.
Hvor er stien?
Jeg hadde funnet ut at det skulle være mulig å gå ned i selve Jutulhogget nettopp på Alvdalsiden.
Det er bare noen få hundre meter fra RV3 og opp til parkeringsplassen ved Jutulhogget. Og stien ut til utsiktspunktet er heller ikke lang – og absolutt verd å ta med seg. Jutulhogget er et canyon nesten 2,5 kilometer lang, dannet etter istiden for omkring 9-10.000 år siden. Sagn og myter er det også fra området og dette kan du lese om på oppslagstavlene.
Stien ned i juvet skal gå fra parkeringsplassen og jeg hadde kanskje forventet et lite skilt. Men dette er tydeligvis ikke en sti for alle, og jeg satser på at beskrivelsen er riktig og følger et smalt lite tråkk som tar av fra veien akkurat ved parkeringen. Etter femti meter er jeg på toppen og stien blir litt tydeligere der den stuper nedover. Og her er det bratt. En stein som løsner høres en lang stund der den rumler mot bunnen. Og med litt løse steiner, jord som glir og bare noen få trær å holde seg i, er turen nesten litt skummel.
Denne stien er forsåvidt ikke lang, men likevel krevende. Nedover er jeg redd for å trå feil å havne i bunnen på et blunk. Å gå tilbake opp igjen er imidlertid enklere enn forventet da jeg gikk ned. Selv om det er slitsom å gå i sterk motbakke, er det enklere å holde seg fast i kvister og steiner på oppstigningen.
Nede i bunnen av Jutulhogget er det mulig å fortsette videre mot Hoggtjønna og enten samme vei tilbake eller en runde nordover for å slippe den bratteste delen opp. Eller kanskje enda bedre – ta motsatt retning på hele runden.
Jutulhogget synes som en turistattraksjon med potensial. Noen sherpaer og en steintrapp eller et tau til å holde set i, ville gjøre tilgjengeligheten ned til noe helt annet. Hele stedet er i dag relativt beskjedent merket og tilrettelagt i forhold til den imponerende naturfenomenet det er.