Utsikt helt hjem til Romerike fra Gaustatoppen i Tinn

Fra Gaustatoppen kan du «se hjem»!

Småtoppene på Østlandet som skryter av utsikt til Gaustatoppen er mange. Lett synlig er den siden områdene omkring er betydelig lavere. Å finne riktig fjell i retning hjemover er mye vanskeligere. Men å velge turmål i Tinn er enkelt.

Turisthytta på Gaustatoppen
Turisthytta på Gaustatoppen

Parkering.

Media har de siste årene flere ganger meddelt at det er kaos i parkeringen ved Gaustadtoppen. Jeg velger derfor å dra litt tidlig og den nye parkeringen på Stavsro, såvidt inne i Hjartdal kommune, er betjent men har godt med plass på morgenen. 100,- kr i avgift er vel greit nok og ihvertfall bedre enn ei bot. Utpå dagen er det imidlertid fullt og nye turgåere henvises til veikanten..

Stien.

Fra Stavsroe er det mellom 4 og 5 kilometer til toppen. Det fine er at på en klarværsdag ser du tårnet alt på parkeringsplassen så det er lett å motivere seg gjennom å se at den kommer stadig nærmere. De første par kilometerene er stigningen relativt behagelig. Deretter følger et litt brattere stykke før det igjen flater ut. Stien gjør en liten sving på sørsiden før det siste bratte stykket opp til tårnet. Her er utsikten, som forventet, upåklagelig og utsiktspunktet viser retningen hjem til Akershus høyeste topp, Fjellsjøkampen. Riktignok nokså nøyaktig 1000 meter lavere.

«Og for å være ærlig: Jeg greier ikke å skille den ut blant alle toppene i det fjerne.

Fra det høyeste punktet på Gaustatoppen
Fra det høyeste punktet

Toppen.

Ved siden av tårnet ligger turisthytta og her kan du nyte en vaffel eller annet av godsakene de selger. Jeg dropper vaffelen og er heller ikke fornøyd med «bare» å komme til tårnet. Hytta og tårnet er kanskje det mest kjente motivet fra Gaustadtoppen, men her er det omkring 1.830 moh. 800 meter lenger nordover ligger det høyeste punktet 1,883 moh. Turen bort dit og tilbake tar nesten like lang tid som de fem kilometerene opp bakkene. Her er det knapt en sti, men i stedet klatring opp og ned av store steinblokker. Mens turen opp til toppen riktignok er litt slitsom for mange fordi stigningen er betydelig, har noen jobbet mye med stien og den er både lett å følge og relativt behagelig å gå på. Turen bort til topp-punktet er imidlertid ikke å anbefale for folk med høydeskrekk eller dårlige bein.

Et lite kors på veien oppover.
Et lite kors på veien oppover.

Mange muligheter.

Generelt er Gaustadtoppen lett tilgjengelig – eller kanskje heller tilgjengelig på mange ulike måter. De lengste oppsigningene starter i Rjukan, de litt enklere på Svineroe eller Stavsro og den aller enkleste med toget inne i tunnellen. Gaustabanen  tar deg til toppen på et kvarter uten det minste slit. Riktignok må du ta noen trappetrinn opp til hytta og tårnet, men det er gjort på et par minutter og tilgjengelig for de fleste. Denne dagen har noen grupper med utenlandske pensjonister har valgt denne løsningen. Men mange velger også å gå og på vei ned igjen møter jeg en jevn kø av turgåere som bare har startet litt seinere. Parkeringsplassen er overfylt og det er «venteliste» på plassen som blir ledig når jeg kjører videre en lørdag tidlig på sommeren.

God tur i Tinn!

Andre turer i nabolaget:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen