Notodden med historie og vann

Vandring i Verdensarven.

Notodden – sammen med Rjukan er et av Norges få steder på Unescos verdensarvliste. Det er industrihistorien i området som er grunnen til denne betegnelsen.

Notodden med elva

Les også: Annen tur på Verdensarvstedet – Røros.

Myrens Dam ligger litt opp i elva som renner ut i Heddalsvatnet. På øversiden er det et oppdemt sjø, mens vannet ble ledet inn i Tinfos kraftstasjon. Kartet over Notodden sentrum som jeg finner har både en fin runde tegnet inn og forklarer litt om severdighetene underveis. Det gir mulighet for en historisk vandring langs elva og vannet og gjennom byen.

Jeg parkerer ved galleriet ved Tinfos. Her er det fotoutstilling ute og kafe inne. Men med mål om tur går jeg først opp til toppen ved demningen ved myrens dam og får utsyn over både historiske bygninger og resten av dagens Notodden. Deretter følger jeg elva nedover mot de andre severdighetene. Litt på den foreslåtte «blåmerkingen» og litt utenom.

Notodden stadion

Stadion inngir ingen tvil om hvor jeg befinner meg. Notodden er ikke et lag jeg forbinder med topp-fotball, men det kan skyldes min manglende interesse. Postnord-ligaen, som jeg finner ut at laget tilhører dette året, sier meg ikke noe særlig mer. Men et kampoppsett som sier at motstanderne i år blant annet er Vindbjart, Vidar, Nest Sotra og Nardo tilsier det vel at vi ikke er på toppnivå i Norge. Men fin beliggenhet for stadion har de og navnet i setene er best å se uten publikum!

Gammelt hus i Notodden

Notodden og Rjukan (Tinn kommune) kom på verdensarvlisten i juli 2015 etter en langs søknadsprosess. I følge sin egen betydning skriver nettstedet http://www.industriarven.no følgende:

«Notodden var startstedet for verdens første vellykkede industrielle produksjon av gjødsel. I første omgang sørget kraftverket Tinfos I, i neste omgang Svelgfoss, for energien som skulle til for å framstille kunstgjødsel ved hjelp av lysbueovnen og Birkeland-Eyde-metoden. I dag er Hydroparken fredet og er et viktig industrielt minne.»

På denne blåmerkede stien kommer du forbi både Hydroparken og Tinfos – i tillegg til mange andre av de industrihistoriske stedene.

Mer om historien på denne vandringen kan du lese her.

God tur i Notodden!

Andre turer:

Langs elva i Notodden

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen