Galapagos – Norsk historie

Det norske Galapagos.

At det finnes en norsk historie på Galapagosøyene er kjent. Stein Hoff skrev i 1985 boka «Drømmen om Galapagos», om de norsk som utvandret til øyene. I dag er de først ankomne døde, men ønsker du å oppsøke noe av historien, kan du besøke Torvaldo Kastdalen og Finca Noruega på øya Santa Cruz.

Stua på Finca Kastdalen på Galapagos
Stua med en blanding av norsk og ecuadoriansk.
Les også mer om hva du kan se på Galapagos

Finca Noruega på Bellavista

De aller fleste turister besøker Puerto Ayora og Darwin-stasjonen, enten på dagsbesøk eller for overnatting. Noen kilometer innover på øya (Santa Cruz) ligger gården der familien Kastdalen bodde og fortsatt eier. De ankom Galapagos i 1935 og mange av tingene de hadde med seg fra Norge finnes fortsatt i huset de etterhvert bygde på gården sin. I dag kalles den Finca Noruega og kan kanskje besøkes hvis du avtaler med Kastdalen.

Hvordan finne fram

Puerto Ayora er ingen stor by når det gjelder fastboende. Spør du en som har bodd der en stund, etter familien Kastdalen, vil du med stor sannsynlighet få kontakt! For å komme inn til selve gården trenger du en taxi. Sannsynligvis vil sjåførene vite hvor det er – til landsbyen Bellavista i retning flyplassen og derfra mot høyre noen kilometer!

Mitt besøk – for noen år siden

Årene går fort, men det er under ti år siden vi var inne på gården siste gang. Og flere vi vet om har vært der i ettertid. Torvaldo snakker, til tross for kun et kort besøk i Norge, veldig godt norsk og er derfor ikke vanskelig å snakke med. Innvendig lignet huset på Finca Noruega da på mange måter på et norsk hus fra 30-40 tallet. Samtidig er det selvfølgelig preget av den evige sommeren og mer behov for lufting enn å holde på varmen. en omvisning på gården fikk vi også, og mens mange av øyene kan være tørre og karrige ute ved havet, var det her inne veldig frodig. Det meste vokser og å lære seg det lokale jordbruket må ha vært en stor overgang for nordmennene  i 1935.

Gården på Bellavista på Galapagos
Gården på Bellavista er frodig og grønn (og rød!)
Norsk broderi på Galapagos
Norske broderier som sannsynligvis var med på ferden over Stillehavet for nesten hundre år siden

1 hendelser på “Galapagos – Norsk historie”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen