Backpacking i Serbia – helt enkelt
Serbia (en del av ex-Jugoslavia) er et land uten kystlinje og dermed ikke særlig brukt som ferieland for nordmenn. Vil du opp i fjellet er imidlertid landet flott – og gir mulighet for å oppleve lokal kultur og tradisjon. Nasjonalparken Kopaonik er dessuten et kjent skisted på Balkan.
Bussnettet er ganske bra i Serbia og i nabolandene. Det går mange direktebusser mellom hvoedstedene i ulike land og slik gjøres grensepasseringene også enkelt. Rutetabellene finnes på nett og ser ut til å stemme. Ihvertfall avgangene er relativt punktlige, mens ankomstene kan forsinkes noe. Hovedveiene er gode, mens de mindre er preget av tilfeldig vedlikehold de siste tjue årene og ser ut som «lappetepper» mange steder. Taxi er også billig med norsk øyne. Jeg traff imidlertid ingen taxi sjåfører som kunne engelsk så den muntlige kommunikasjonen ble litt begrenset.
Hoteller er for nordmenn svært rimelig. Knapt over 250 kroner pr rom pr natt, selv på de «fineste i byen». Kan bestilles på nett, men det var heller ingen problemer å finne hotell ved ankomst til et sted.
Besøk også nabolandene
Serbia er noe preget av ulike folkegrupper og landegrenser som ikke helt stemmer med alles ønsker. Kosovo i sør er delvis løsrevet og også i nord ønsker mange å danne sin egen stat. Serbia ble skilt fra Montenegro så seint som i 2006 og er derfor bare ti år som egen stat. Det bor fortsatt serbere i nabolandene og andre folkeslag i Serbia. Her er både muslimer og serbisk ortodokse i nogenlunde harmoni. Ramadan preger byen Novo Pazar i sør da jeg besøker den, med omkring 80% muslimer.
To områder i landet står på Unescos verdensarvliste med sine historiske kirker og byggeverk. Mitt besøk på det ene området kan du lese om her. En blanding av historiske ruiner og moderne byer, sammen med fjell med smågårder og merker fra krig og fattigdom, gjør landet variert og interessant.