Toppturer i Nordre Land

Flagg for toppturer i Nordre Land

Flagg på toppen når et mål er nådd.

Det passer perfekt at noen har satt et flagg på toppen av Vesle Skjellingshovde. Jeg har nådd et mål. Peakbook er en fascinerende liten «nettgreie» for oss som liker toppturer. Her kan du registrere turer og topper og diverse andre steder å gå innom. Det er ingen konkurranse, men mest av alt en liten motivasjonsfaktor for å dra ut på tur til steder man ikke har vært før.

Fra juli 2019 til juli 2020 – fire dager under ett helt år – satser jeg på de toppene i Nordre Land med høyest primærfaktor. Primærfaktor forteller hvor høy toppen er i forhold til omgivelsene omkring. Det medfører at også topper som ikke er så høyt over havet, kan komme på lista med mange meter i primærfaktor. De ligger da litt for seg selv og står opp fra omgivelsene.

I Nordre Land er det 59 topper med faktor over 50 meter og 22 som har primærfaktor over 100 m. Mange av dem er over 1000 moh. Den laveste jeg bestiger er Høybakkhovde med 377 moh og likevel 80 i primærfaktor. Høyest faktor og også høyeste topp er Spåtind med 1414 moh og faktor på 475, på kommunegrensa mot Etnedal.

Topptur i skog.

Da jeg tok fatt på lista var jeg ikke særlig kjent i min nye «hyttekommune», men med 59 topper fra disse listene og endel andre på 1000moh+ har jeg nå sannsynligvis vært på flere steder som er ukjente for mange. De høye toppene inne i Synnfjell og Langsua har godt merkede stier og god utsikt. Mens toppene som er omkring 950 moh og lavere viser seg å være skogsbevokst i stor grad. Det blir mange turer i tett skog. Topper som sjelden besøkes og ikke har hverken stier eller utsyn. Det er ikke alltid mulig å se noe markert topp heller, men med litt hjelp av kart og gps snirkler jeg meg mer eller mindre fram til toppene.

Toppturer 1000 + moh.

I tillegg til de 59 toppene med høyest primærfaktor, tar jeg med med 17 topper som er over 1000 moh og et par som er rett under. Disse er ikke så markerte i terrenget, men likevel merket som en «topp» og vanligvis greie å stikke innom på vei mot hovedtoppen. Omkring Spåtind er det mange slike.

I alt blir det 78 toppturer på lista. Alle besøkt til fots, men med noe hjelp av alle de gode skogsbilveiene i området. Tilbake i tid hadde jeg en liten tur i Nordre Land uten å gå på topper. Nå er det bare å tenke ut neste mål!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen