Men hva gjør egentlig en gangvei til en «helsesti»?
Turstiene på Teie har egen nettside. (I kommunesammenslåingen gikk den inn i kommunens sider ser det ut til). Der kan du lese om bakgrunnen for opprettelsen av dette folkehelsetiltaket i Nøtterøy kommune. Stiene ble til og med innviet av kongeparet da de var på besøk i Vestfold i 2012. Kartet over de seks ulike rundene (pdf) finnes selvfølgelig også på nett og kan skrives ut. I alt seks foreståtte runder på mellom en halv og fem kilometer. En av rundene går i Rosahaugparken nede ved sjøen, en i gatene omkring Teie kirke og resten på høyden omkring idrettsparken og skoler.
Med så mye spesifikk og flott informasjon på nett og erfaringen fra Øvre Eiker med trimposter omkring på Sandøra, forventet jeg kan noe litt mer enn en vanlig tursti. Det er absolutt trivelig på Teie, med brede, fine gangveier gjennom skogen. Noen benker og litt utsikt innimellom. Og hadde jeg brukt helsestien.no mer aktivt på forhånd ville jeg funnet oversikten over kulturminnene man kan se på turen og laste ned ulik informasjon. Her er husmannsplasser, skyttergraver og gammelt steinbrudd i følge informasjonen.
Måkene viser vei.
Måkeskiltene er når det kommer til stykke det mest spesielle med helsestien. Vanlige turveier i trivelig bynært terreng. De aller fleste stier kan vel kalles helsesti i den forstand at det kan bidra til litt bedre helse å bruke stiene. Ellers som kommunen sier; en liten økning i fysisk aktivitet, gir stor helsegevinst. Og dersom nettsider, aktivitetslogger og ferdige løyper bidrar til at flere kommer seg ut på tur, er det flott. Skogen ved Teie har både barn og voksne i aktivitet denne søndagen. Nettsiden mangler kanskje litt på å framstå som helt ferdig, men intensjonen om å få enda flere ut på tur er god. Det blir helse av slikt også uten gymøvelser underveis.