Larvik – På sporet av Farrisrunden

Farrisrunden er et bra utgangspunkt i Larvik.

Farrisvannet utenfor Larvik er kjent for de fleste. Men det er ikke et lite tjern man kan rusle rundt på en liten tur. Sørenden på sjøen ligger rett ved E18 utenfor byen, mens nordenden ligger i Siljan i Telemark.

Idyllisk småbruk på østsiden av Farrisvannet
Idyllisk småbruk på østsiden av Farrisvannet

Farrisrunden på sykkel har holdt på endel år og går faktisk hele rundet omkring Farrisvannet. Løypa er 67 kilometer lang. I 2015 fant ivrige lokale løpere at de også ville ha et Farrisvannet rundt løp og startet FarrisUltra-løpet. Det følger samme løype som syklistene og arrangeres dagen etter sykkelløpet.

Men 67 kilometer er i lengste laget for en trimtur for de aller fleste. I 2016 laget arrangøren også en halvmaraton (21 km) og det er denne en prøver i Larvik. I følge med noen lokalkjente løpere en vårdag. Turen starter ved Nanset idrettspark rett nord for Bøkeskogen. Første etappe er under E18 før det er stier og grusveier videre innover på østsiden av Farrisvannet.

Sko i skogen
Noen har glemt igjen skoene sine langt ute i marka.

Riktignok går løype inne i skogen og selve vannet ser vi aldri. I hovedsak går løypa rett nordover til Lauvesetra og der snur den sørover igjen. Du kan velge å følge selve konkurranseløypa, men det er flere muligheter på grusveier og blåmerkede stier i området. Lauvsetra har av og til åpen servering og benkene utenfor er fine for en liten hvil uansett.

Skammekroken ved Larvik
Skammekroken inne i hjørnet på fjellveggen.

Skammekroken

Ono er noen små gårder langt inne i skogen. Litt etter tar vi stien som svinger av fra veien og kommer stil severdigheten på turen: Skammekroken.

Ei tredør og en liten vegg er plassert ved et hjørne inn i fjellet. Men denne skammekroken har en «rømningsvei». En liten tunnell ledere bak ei stor steinblokk og omkring ti meter lenger inne og høyere opp kommer vi igjen ut i dagslyset. Så den som blir puttet inn i skammekroken her har gode muligheter for å snike seg ut.

Baksiden av Skammekroken
Går du inn døra, kan du følge baksiden av steinblokka og komme ut lenger oppe.

En lang tur i Larvik med drøyt 20 kilometer. Den kan da likevel forlenges til 67 kilometer ved å ta hele Farrisrunden. Og Bøkeskogen er også et utgangspunkt som kan brukes til kortere turer. Det er ikke tett med stier, men mange nok til at du kan lage deg en passende runde etter eget ønske.

God tur i Larvik!

Andre turer i området:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen