Oldtidsveien i Bamble

Bamble: Let deg fram til Oldtidsveien fra Skeidi kirkeruin.

Bamble kirke er velkjent for mange som har kjørt langs E18 – et sted det ofte er kø og i tillegg fartsgrense og fotoboks. Herfra kan du finne en oldtidsvei som leder fram til Storås bygdeborg litt lenger vest.

Skeidi kirkeruin i Bamble

Ved kirka er det vanligvis godt med parkering  på begge sider av hovedveien. Den gamle kirkeruinen av Skeidi kirke ligger rett bak dagens kirke og kan sees også fra E18.

Fra kirkeruinen til Storåsen bygdeborg litt lenger sørover, går det som betegnes en oldtidsvei. I dagens målestokk en liten sti. Jeg har lest at det skal være en undergang ved E18 og lurer på om det er den vanlige moderne fotgjengerundergangen nord for kirka som er ment.  Ved nærmere ettersyn i skråningen bak ruinen og gravplassen, ser jeg imidlertid den lille undergangen fra oldtiden! Her var nok stien på plass lenge før E18 ble bygd, men undergangen er ikke av helt ny modell den heller.

Undergang under E18 i Bamble

Også ved E18 litt lenger bort finnes det en parkering og en oppslagstavle. Kartet viser flere severdigheter langs stien og jeg leter spesielt etter jettegrytene på vei opp mot toppen på Storås. Skal du få glede av turen her er det lurt å skrive ut kartet og ta det med. da er det kanskje litt enklere både å finne riktig sti og finne severdighetene underveis.

Bygdeborgen

Bygdeborger finnes mange steder – her fra min tur til Bergeråsen bygdeborg i Våler i Østfold. Bruken av bygdborgen anslås å kunne være omkring 1500 år gammel, men det varierer også fra sted til sted. Det skal være litt bratt opp til en bygdeborg. Hele hensikten var nettopp å kunne gjemme seg eller forsvare seg ved å være på en naturlig høyde som var vanskelig for andre å komme opp på.

Trapp opp til Storås bygdeborg

God tur i Bamble!

Turer i nabokommuner:

Utsikten fra toppen av Storås
Utsikt til havet fra Storås bygdeborg på oldtidsveien i Bamble

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen