Bygdeborgen i Våler, Østfold, Viken

Sikkert et historiske sted – Våler i Østfold.

Bergeråsen Bygdeborg i Våler i Østfold høres både spennende og interessant ut, men i praksis skal det mye fantasi til for å oppdage noe mer enn en liten kolle med en sti på. Skal du se konturene av historien må du ta bryet med å lese litt historie – men en koselig rusletur er det uansett.

Bygdeborgen i Våler
På avstand ser det vanskelig ut å komme opp på toppen av bygdeborgen

Naf-boka er utgangspunktet når jeg finner turen i Våler. Der står bygdeborgen som kommunens største severdighet og snart finner jeg også fram til informasjonsbrosjyren fra Bergeråsen. Utgiftt av frivillighetssentralen. Dessverre har ikke brosjyren noe nøyaktig beskrivelse av hvor starten er, men det er klart at lokalkjente forstår Sperrbotn Handel. Og langs RV115 fra Moss kommer jeg kort etter kommunegrensa til Våler,  til skiltet med bygdeborgen og en matbutikk med mulighet for parkering.

PS i 2021: Jeg finner flere bygdeborger på tur i Norge – f.eks.  Kverkillberget i Inderøy og i Lier.

Ikke så lange turen

Noen klatrere på vei ned den bratte siden av Bergerårsen
Noen klatrere på vei ned den bratte siden av Bergerårsen

Merkingen er upåklagelig og kartet i brosjyren stemmer bra. Det har riktignok ingen målestokk og jeg hadde forventet en litt lengre tur enn det viser seg å være. Litt stigning opp, men runden på toppen tar i lengste fall 10 minutter selv om du går rolig.  Stien er fint opparbeidet og lett framkommelig og veldig godt merket, men det er en sti og ikke framkommelig på hjul. For å få en litt lengre tur, går jeg etterpå derfor rundt selv haugen. Langs gangveien innover jordet og tilbake på den andre siden langs hovedveien. I den ene bratte skrenten driver to fjellklatrerer litt trening. Kanskje ikke det mest krevende klatreområdet, men i flate Østfold er det ihvertfall en mulighet.

Bygdeborgen er en markert kolle med litt bratte sider opp. Den ligger i et ellers flatt område og kan iføge informasjonen ha vært brukt til å gjemme seg i farlige tider eller til å holde kontroll med området omkring.  Det er noen oppslag langs stien som forteller mer om både denne og andre bygdeborger. Så med god tid og mer interesse for å stoppe å lese, kunne jeg sikkert lært mer om bygdeborgene.

På Bergeråsen er det to naturlige brønner og det er selvfølgelig viktig for hvor lenge det har vært mulig å oppholde seg der. Min tur blir kort så jeg trenger ikke ty til vannreservoarene!

Vannkulp på Bergeråsen
Kanskje en av de naturlige kildene som skal finnes på Bergeråsen?

God tur i Våler i Østfold!

Andre turer i Østfold:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen