Varden på Trøgstad Fort – ikke Norges høyeste

Hverken høyt eller langt – i Trøgstad.

En liten vandring på Trøgstad Fort gir faktisk både utsikt og et innblikk i deler av forsvarshistorien.

Rakett på Trøgstad Fort

I Østfold skal det ikke store høyden til før det gir bade utsikt og betegnelser som andre steder forbindes med høye fjell. Trøgstad har riktignok et «kjempefjell» lenger nord som heter Viktjernåsen på omkring 330 moh, men varden på Trøgstad Fort gir likevel en utsikt som kommunen anbefaler.

Toppen på Trøgstad Varde.
Selve toppunktet på Trøgstad Varde. Og utsikten er slett ikke dårlig.

I reklamen står det at du kan se Gaustadtoppen. Jeg mangler nok både briller og kikkert for å greie det. Men det er klarvær og jeg finner retningen på et kart så jeg ser sikkert Gaustadtoppen i det fjerne. Bare litt vanskelig å skille den ut fra de andre fjellene i horisonten. Bedre er utsikten til de gule kornåkrene i Østfold og det er ikke noe dårlig syn det heller.


Trøgstad Fort har både stier, grusveier og asfaltveier. Litt på kryss og tvers. Ikke så lange turen å rusle omkring her, men du kan ta flere runder. Militær aktivitet på fortet opphørte i 1997 nesten hundre år etter at det ble bygd. Området er nå kommunens eiendom.

Tunneller?

Her er noen små tjern, diverse forsvarsmateriell og hadde det vært søndag kunne man kjøpt kaffe og vafler på toppen (også i følge reklamen). Det skal være et underjordisk tunnellsystem, men jeg finner ikke fram til dette.

Veien opp er merket fra vei 22 og etter en uendelig mengde fartsdumper kommer du til en parkeringsplass ved et vann. Skal du gå en lang tur og ønsker om å bestige virkelige topper, er ikke den korte stien opp til 212 moh noen utfordring, men det er et hyggelig område for en liten vandring. Og er du interessert i militær historie og utstyr og anlegg, kan du helt sikkert finne mye som er interessant på fortet – mer enn det jeg oppdaget.

God tur i Trøgstad!

Andre turer i området:

Inforskil på Trøgstad Varde

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen