Glomma er viktig i Askim – som ble Indre Østfold

Kraft-vandring i Askim – Indre Østfold.

Askim kommune har valgt slagordet «Kraftsenteret» og hva er mer naturlig enn å legge turen til nettopp kraftverk i en slik kommune. Kommunevåpnet består av tre bølgede sølvstriper på blå bunn som representerer de tre kraftverkene i Askim, i følge kommunens nettsider. En av dem er Solbergfoss i Glomma og denne har bidratt til kommunes vekst både økonomisk og industrielt.

Historiske minner rett før Solbergfoss
Historiske minner rett ved Solbergfoss

Solbergfosslinna

Ei venninne i Askim tipser meg om gangveien Solbergfosslinna. Så vidt jeg forstår en vei på det nedlagte jernbanesporet fra Askim sentrum ned til elva ved Solbergfoss.

En egen venneforening er opprettet og til og med facebooksider finnes.

Gangvei ved Solbergfoss
En fint parkområde innbyr til å nyte utsikten

Jeg forstår raskt at hele turen fra Askim ned til elva og tilbake er for lang til en formiddagstur – og at den nok er bedre egnet på sykkel. Men her finnes flere alternativer. Litt nord for Askim på veien mot Trøgstad er det skiltet til Solbergfoss. Et stykke nedover denne veien kommer man langsmed gangveien og her er det også parkeringsmuligheter. Gangveien krysser hovedveien flere steder også. Jeg velger likevel å kjøre til «målet» og ta gangveien tilbake mot Askim. Skal man gå eller jogge hele strekningen, ville det være ideelt å starte oppe i byen og bli hentet nede ved fossen etterpå. Gangveien er bred og siden det har vært jernbanespor, blir det litt ensformig som skogstur betraktet. Selv de gamle togene trengte relativt rette, flate strekninger og «linna» blir dermed behagelig å gå på og gangveien er bred og fin, men det blir litt for lenge mellom hver sving og hver nye «utsikt» til å virkelig bli en fascinerende fottur. Neste gang må det bli sykkel, er nok konklusjonen.

Demningen ved Solbergfoss
Det er mulig å krysse Glomma på demningen ved Solbergelva.

Kraftstasjonen ved Glomma

Selve kraftverket er imponerende nok for en utflukt. Parkområdet ned mot fossen innbyr både til lek og picknick og utsmykningen omkring viser helt klart at dette er et sted der industri og kraftproduksjon er viktig og har preget historien. En liten tur over broen eller langs elvekanten er verd turen.

Sti i Askim
Stien følger det nedlagte jernbanesporet. Relativt bred og lett framkommelig.

God tur i Askim – Indre Østfold!

Andre turer i Østfold:

3 hendelser på “Glomma er viktig i Askim – som ble Indre Østfold”

  1. Reidun P Aasheim

    Hva er historien bak det store hvite huset til venstre før kraftstasjon Solbergfoss..Blir det ivaretatt?Isåfall av hvem?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen