Enig og tro til Dovre faller!
Når jeg besøker Dovre, er jeg bosatt i Eidsvoll. Og nettopp eden fra Eidsvoll i 1814 gir en ekstra tilknytning mellom Eidsvoll og Dovre (riktignok fjellet mer enn kommunen). Likevel gir moskusen mer assosiasjoner til Dovrefjell enn eldre historie. Moskusen ble innført i 1947.
Dovre kommune har moskus i kommunevåpenet sitt og dermed er det jo nærliggende å tro at det finnes moskus her. På min vandring på Dovrefjell, som sikkert ikke er nok planlagt, finner jeg imidlertid ingen moskus. Istedet et betydelig antall statuer (eller minnesmerker) på et lite sted.
- Minnesmerke: 100 år siden Unionsoppløsningen – Dovre, Oppland
- Nasjonalparkmanumentet på Hjerkinhø
- Grunnlovsvarden
Bare kunstige moskus
Selv videre innover Hjerkinnskollan er det ingen moskus å se.
På Dombås, knutepunktet på veiene mellom nord og sør, øst og vest, er det en svart moskus på det grønne Kiwi-skiltet. det er jo noe. Og på reklamen inne i butikken vises det til en maleriutstilling med moskusmotiv – men den er på Oppdal. Og egentlig er det kanskje enklere å se moskusen i Oppdal kommune. Ihvertfall er det guidede moskusturer ut fra Kongsvold hver da om sommeren. da er det Riktignok i Dovrefjell nasjonalpark, men ikke i Dovre kommune.
Og etterpå finner jeg også ut at det skal være en stor moskus-status på Dombås, men jeg finner bare en liten i suvenirbutikken.
Uansett er turen på Hjerkinn en fin rusletur. Minnesmerkene på østsiden av hovedveien er lett tilgjengelige og spesielt bort til nasjonalparkmonumentet er det tilrettelagt med gangvei i tre og framkommelig med både hjul og dårlige bein. stien oppover Hjerkinhø og forbi Grunnlovsvarden er en vanlig fjellsti.
God tur i Dovre!
Noen av mine turer i nærheten: