På leting etter moskus – Dovre

Enig og tro til Dovre faller!

Skilt

Når jeg besøker Dovre, er jeg bosatt i Eidsvoll. Og nettopp eden fra Eidsvoll i 1814 gir en ekstra tilknytning mellom Eidsvoll og Dovre (riktignok fjellet mer enn kommunen). Likevel gir moskusen mer assosiasjoner til Dovrefjell enn eldre historie. Moskusen ble innført i 1947.

Dovre kommune har moskus i kommunevåpenet sitt og dermed er det jo nærliggende å tro at det finnes moskus her. På min vandring på Dovrefjell, som sikkert ikke er nok planlagt, finner jeg imidlertid ingen moskus. Istedet et betydelig antall statuer (eller minnesmerker) på et lite sted.

  • Minnesmerke: 100 år siden Unionsoppløsningen – Dovre, Oppland
  • Nasjonalparkmanumentet på Hjerkinhø
  • Grunnlovsvarden

Kunst Dovre kommune

Bare kunstige moskus

Selv videre innover Hjerkinnskollan er det ingen moskus å se.

På Dombås, knutepunktet på veiene mellom nord og sør, øst og vest, er det en svart moskus på det grønne Kiwi-skiltet. det er jo noe. Og på reklamen inne i butikken vises det til en maleriutstilling med moskusmotiv – men den er på Oppdal. Og egentlig er det kanskje enklere å se moskusen i Oppdal kommune. Ihvertfall er det guidede moskusturer ut fra Kongsvold hver da om sommeren. da er det Riktignok i Dovrefjell nasjonalpark, men ikke i Dovre kommune.

Utskåret moskus
Kommuneskilt Dovre kommune

Og etterpå finner jeg også ut at det skal være en stor moskus-status på Dombås, men jeg finner bare en liten i suvenirbutikken.

Uansett er turen på Hjerkinn en fin rusletur. Minnesmerkene på østsiden av hovedveien er lett tilgjengelige og spesielt bort til nasjonalparkmonumentet er det tilrettelagt med gangvei  i tre og framkommelig med både hjul og dårlige bein. stien oppover Hjerkinhø og forbi Grunnlovsvarden er en vanlig fjellsti.

Dovrefjell
Dovrefjell
Fine stier innover fjellet

God tur i Dovre!

Noen av mine turer i nærheten:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen