Å løpe over Besseggen i Vågå

Fra Memurubu til Gjendebu i Vågå

Besseggen er en av Norges mest populære fjellturer, beliggende i Vågå kommune. Konkurransen Besseggløpet følger den vanlige stien og gir meg min tur i Vågå. De fleste fjellvandrere går i relativt rolig tempo og bruker 5-7 timer på turen fra Memurubu til Gjendesheim, konkurransens vinner  bruker omtrent en time og ett kvarter!

Gammel tradisjon

Tidlig på 60-tallet ble det arrangert konkurranseløp over Besseggen. Tradisjonen tatt opp igjen i 2011. Etter noen år med mye regn og tåke, ble løpet i 2014 en flott dag på fjellet.

Start på Memurubu

Samlingsplass og mål er på Gjendesheim turisthytte. Mosjonsklassen tok en tidlig båt innover Gjende, mens konkurranseløperne dro av sted kl. 11 for start kl. 12 fra Memurubu. Litt tid til oppvarming, før den siste informasjonen fra arrangøren (vær forsiktig i utforbakkene!), kort intervju med en lokal journalist for vår del, og så var vi klar til start.

De første femti meterne er flate og fine, ut fra gårdsplassen på turisthytta, men snart begynner motbakkene. Stigningen rett opp bak Memurubu er ca 2,3 kilometer med bare bratt motbakke. Bare å innse at det for de fleste deltagerne er nødvendig å gå mye. De som vinner løper selvfølgelig også her.

Vågå har en av Norges flotteste turer

Etter den bratteste oppstigningen flater det litt ut og de neste kilometerne har noen små utforbakker før nye stigninger. Litt snøflekker må passeres, men omkring midtsommer er det ikke mye igjen. Arrangørens matstasjon ligger på starten av selve Besseggen, mellom Gjende og Bessvatnet. Og den som tok seg til til å nyte utsikten hadde en ekstra fin tur i dag. For turgåere er det nødvendig med egen matpakke!

Mål på Gjendesheim

Med det flotte været følger også mange andre som går tur og koser seg i fjellet. God stemning med mange oppmuntrende tilrop på hele turen gjør løpet til en fornøyelse. Etter passering av toppen går det bratt ned til Gjendesheim og ved mål var det deltagerpremier og gratis mat.

Gjendesheim i Vågå

For de aller fleste

Det er absolutt ikke nødvendig å løpe over Besseggen. De aller fleste velger å gå og turen er en av Norges mest populære. Vær oppmerksom på at været kan skifte fort og ta med litt mer utstyr enn de som skal løpe i solskinn gjør. Normalt tar turen 5-6 timer eller mer. Midt på sommeren m det beregnes ventetid ved båten og det kan kjøpes billetter på forhånd også.

Litt planlegging er lurt før denne turen – det er høyt til fjells her i Vågå.

God tur i Vågå!

Andre turer i området:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen