Romeriksåsen på sitt beste i Gjerdrum

Gjerdrum passer utmerket for en ultra-tur.

Med Romeriksåsen rett utenfor døren gir Gjerdrum mulighet for varierte skogsturer. Kjøreavstanden til både Oslo og Gardermoen er svært kort, men vil du løpe langt passer Gjerdrum godt som utgangspunkt.

Skilt som viser 80 km til Lygnaseter
Langt igjen til Lygnaseter, men sammenhengende sti

Lygnaseter 80 km fra Gjerdrum

Skiltet som viser 80 kilometer til Lygna er betegnende for Romeriksåsen. Nordover må man riktignok krysse E16, men ellers er det mil etter mil med skog. Over åsen mot vest fra Gjerdrum kommer man til Gjerdrum, mens turen sørover til Skedsmokorset er en relativt kort tur. Og vil du faktisk løpe ultraløp arrangeres ”Romerikesåsen på langs” (50km) her i juni hvert år.

Spikertjern
Ved Spikertjernshytta på Romeriksåsen

Men Romeriksåsen passer for nesten alle. Her er smale stier og et nett med grusveier. Åser og bakker uten at det blir alt for langt og bratt. Kanskje litt langt mellom de spektakulære utsiktspunktene, men utsyn og åpenhet over store myrer. Følelsen av øde skog, samtidig som flyene går inn for landing på Oslo Lufthavn.

Her kan du finne de korte rundene i lysløypa ved Lysdammen, eller ta de nesten uendelige turene.  En liten planlegging på forhånd er fornuftig. Ved utfartsparkeringene er det riktignok noen kart og det er endel skilt omkring i skogen, men det er fint å ha med kart eller vite hvor man skal. Åsen er stor og det er mulig å råte seg bort.

Utedo skilt
Koselig utedass på Busterudvangen

Hytter og serveringssteder.

Busterudvangen og Spikertjernhytta er hyttene jeg kommer forbi denne flotte høstdagen. De er stengt på denne dagen, men skilt kan tyde på at det finnes serveringsmuligheter innover åsen av og til. På noen av deme r det også mulig å overnatte.

På Markadatabasen finnes en oversikt over hytter det er mulig å besøke.

Link: Spikertjernhytta og Busterudvangen.

Bru over skogsbilvei i Gjerdrum
Ved denne brua er det parkering

Utfartsparkering

En tur i Romeriksåsen kan starte fra boligområdene vest i Gjerdrum, men store deler av kommunen grenser mot marka. På Veståsen skole er parkeringsmuligheter utenom skoletiden, men det er også mulig å kjøre Almenningsvegen innover. Her er det bompenger, men til gjengjeld kommer du lenger inn i skogen før du begynner på turen og sparer et par kilometer i lysløypa eller langs vegen.

God tur i Gjerdrum!

Andre turer på Romerike:

Lysedammen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen