Pilegrim i Sørum (Lillestrøm)

Det er langt til Nidaros fra Sørum.

Regnet begynner når jeg tar fatt på pilgrimstien i Sørum, men litt regn kan ikke stoppe en pilgrimsvandrer. Og sommerværet veksler fort, etter ei kraftigere byge kommer sola snart fram igjen. Jeg starter ved Lindeberg helt nord i Sørum. Her går stien østover (i hovedretning sørover på stien)  og opp mot Vilbergfjellet. Man skal være fra de flate bygdene på Østlandet for å kalle dette et ”fjell”, men en liten åsrygg drøyt 200 moh er det. Utsikt av betydning finnes ikke da trærne er store og skogen tett. Men en liten lysning på toppen og en koselig rasteplass finnes.

Utelampe

Pilgrimsleden er godt merket, med både nye røde merker og noen mer slitte gule.

Etter en stund kommer jeg ned til en liten vei og en flott port. Innenfor skimtes en gård med spesielle hus. Og på porten blinker et overvåkingskamera. Et søk etterpå forteller meg at dette er Øvre Vilberg gård som for nesten ti år siden var gjenstand for stor oppmerksomhet i media i forbindelse med at en kjendis kjøpte den verneverdige gården for en spesielt høy pris. Litt lenger bort ligger pilgrimmenes hvilested som helt klart har en annen standard. Her er gapahuk og utedo, men gir mulighet for både hvile og enkel overnatting for den som skal vandre langt.

Utedo

Gudbrandsdalsleden som denne delen av pilegrimsstien kalles, er 634 kilometer fra Oslo til Trondheim (Nidarosdomen). Mellom Oslo og Lillehammer er det to ulike veier og den østlige går gjennom Romerike og Sørum. Hele turen anslås til en drøy måned, og en times tur i Sørum blir dermed en svært liten del av leden.

St.  Olavs gang

En fjellformasjon oppe i Vilbergåsen kalles St. Olavs gang. Overtroen skulle ha det til at Hellig Olav seilte over fjellet og skipet lagde en fordypning med skipet sitt, men i praksis er det løsere stein (diabas) som har blitt gravd ut av is og vann og skapt en diabasgang. Uansett opprinnelse er det en litt spesiell formasjon og langs pilegrimsleden passer det godt med en hellig forklaring.

St Olavs gang

Les også: Om pilegrimsleden.

God tur i Sørum/Lillestrøm!

Andre turer i området:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen