Rælingen: Fugleliv på Årnestangen

Delta i Nordre Øyern Naturreservat i Rælingen.

Deltaet nord i Øyern gir avveksling fra Romeriksskogene. Ingen stor skog, men mye  jorder og vann og fuglefotografer, her elvene Leira og Glomma blir til innsjøen Øyern i Rælingen. Men det høres mer interessant ut enn det er.

Øyern i Rælingen
Øyern i Rælingen

Kommunen sender meg link til mange sider med generell informasjon. Blant stedene i Rælingentrimmen fanger Årnestangen min interesse. En lang sanddyne ut i Øyern høres ut som mer interessant enn flere småtopper på Romerike.

Alter ved elva i Raelingen
Et lite alter ved elva

Fra riksvei 120 på vestsiden av Øyern er det merket til Årnes. Det er derfor ikke vanskelig å finne. Veien deler seg umiddelbart med en vei ned mot Leca fabrikken , mens den venstre fører ned til en liten parkering ved en bom. En stor informasjonstavle forteller om Nordre Øyern Naturreservat, men jeg finner ikke noe særlig om stier og turveier. Uansett er det jo logisk nok. Skal jeg finne veien på en odde ut i sjøen, er det lurt å følge strandkanten. Der går det også en slags traktorvei eller bred sti.

Årnestangen ligger omtrent der Glomma og Leira renner sammen i  det store deltaet nord i Øyern. Vannet er stille og den store sandsletta synes å ha god jord. Her står kornåkeren fint og lenger inne beiter sauene.

Informasjonstavle på Årnestangen
Mye informasjon å finne ved oppstarten av stien

Litt langt og ensformig

Det er imidlertid lenger å gå enn jeg hadde trodd. Etter et par kilometer kommer jeg til et lite «båt-alter» på en idyllisk plass og litt lenger ute blir den brede stien smalere og svinger inn i skogen. Først etter tre kilometer dukker fugletårnet opp, og enda er det et stykke til der stien slutter: i et fugletitter-punkt ute på sandbanken mot elva. På det siste stykket er det kun lov å følge den merkede stien.

Sti i Rælingen

En fuglefotograf tipser meg om en heilo som visstnok holder til rett ved «gapahuken».  Men øynene mine er nok ikke like gode som hans halvmeter lange fotolinse og jeg får ikke øye på en eneste fugl her ute.

Det kjedelige begynner med veien tilbake. Like langt og nå virker det stadig mer ensformig. Lage flate strekninger uten svinger blir litt ensformig. Øyern på den ene siden og store åkre på den andre siden. Over sju kilometer fram og tilbake med fem av dem langs noe ensformig vei, men uansett er veldig fin tur i et spesielt landskap.

God tur i Rælingen!

Andre turer rundt her:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen