Søppelkunst på stranda i Hvaler

Ocean Hope søppelhus på HvalerNasjonalparktiltak i Hvaler

Det er høst og rognebær-tid da jeg kommer til Hvaler. Denne feriekommunen jeg har hørt mye om, men aldri besøkt. Tunellen ut kom for mange år siden, men uten kjente med hytte her, har det likesom ikke vært noen grunn til å ta turen ut.

Kyststien  svinger seg omkring også på Hvaler og som i andre kommuner er det et greit sted å legge turen. Jeg har fulgt den på Nesodden, i Asker/Hurum og i Vestby – og sikkert flere steder også.

Vi kommer inni Ytre Hvaler Nasjonalpark  og leser informasjonstavlene om hvorfor dette relativt lille området i havgapet er vernet også under vann.

Skjell på strand i Hvaler

Ocean Hope

Og selv om skogen er interessant med trær som helt tydelig har fått mye vind gjennom årene og mer ligger enn står oppreist, er det mest interessante på turen å finne nede på stranda Storesand. Ei hytte laget av søppel fra havet og stranda er både vakker på sitt vis og svært tankevekkende. Ocean Hope prosjektet kan du finne forskjellig informasjon om.

En annen tankevekker er «rynkeroseprosjektet». Flere steder langs stranda er det gjerdet inn det vi tolker som nyper. Informasjonsskilt forteller at disse rynkerosene ikke hører hjemme i nasjonalparken på Hvaler og derfor skal utryddes. Som innført art i Norge har den likevel spredt seg og får etterhvert overtaket å de opprinnelige artene. At den opprinnelige naturen ødelegges av menneskelig adferd gjennom forsøpling og artsspredning, er tydeliggjort langs strandkanten – men også at det jobbes godt og kreativt for å bøte på skadene.

Liggende skog i Ytre Hvaler

God tur i Hvaler!

Andre turer i Østfold:

Rognebær i Hvaler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen