Aktive turistforeningsfolk i Råde sørger for god merking

Rørfjellet i Råde har alt: historie, tårn og gode stier

Turen til Rørfjellet i Råde starter på Tomb – i dag videregående skole, med hovedvekt på landbruk. Her er det mulig å parkere og gå gjennom skolens vakre park samtidig. Og ikke minst er det litt spesielt med veien som går gjennom den gamle låven i retning mot skogen.

Låven du kan gå igjennom på Tomb
Låven du kan gå igjennom på Tomb
Parken på Tomb i Råde
Parken på Tomb

Fra skolen følger jeg Jerndalsveien et par kilometer sørover. Her er det imidlertid mulig å kjøre inn hvis du ønsker en kortere tur. Et hus ligger i veikrysset, ved Vealageret, og her er det også mulig å parkere. I tillegg er det oppslag over både historien i området, severdighetene og stiene.

Flotte nye skilt med kilometerangivelser viser både kyststien og lokale runder. Både Jerndalen og fortsettelsen i Tombdalen har husmannsplasser som er restaurert. Jeg tar nordover i Tombdalen først og etter halvannene kilometer viser merkingen til Rørfjellet opp mot høyre. Merkingen er god og stien fin så det er ikke vanskelig å finne veien her. Det stiger litt men Rørfjell er bare drøyt hundre meter høyt så noen slitsom tur er det ikke opp mot toppen. I området er det rester etter steinalderboplasser og i de lune dalene med nærhet til kysten er det lett å tenke seg at man kunne leve godt også for svært lenge siden.

Utsiktstårnet på Rørfjellet i Råde
Utsiktstårnet på Rørfjellet i Råde

Utsiktstårn må til

På toppen av Rørfjellet er det et utkikkstårn som gir mulighet til å se litt utover såvidt over tretoppene. Tårnet er solid og føles svært solid.

Les også om det mer ”luftige” tårnet i Eidsvoll

Videre på runden og på vei tilbake mot Tomb ligger en bronsealderrøys som er restaurert og har et oppslag medinformasjon. Tilslutt går stien gjennom området der skogbrannen for nesten ti år siden fortsatt er godt synlig.

Skogbrannområdet
Skogbrannområdet

Hele runden fra Tomb blir 8-9 kilometer, mens runden kun fra Vealageret er omkring 5. Tar du tid til å lese alle oppslagene fra historien får du både god trim og ny kunnskap.

God tur i Råde!

Andre turer i Østfold:

Bronsealderrøysa på Rørfjellet
Bronsealderrøysa på Rørfjellet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen