Best utenfor stiene i Vennesla

Fottur i ei tømmerrenne i Vennesla.

Steinsfossen og tømmerrenna er et naturlig valg for en morsom tur i Vennesla. Selvfølgelig reklamerer kommunen også med skogsstier og gangveier, men tømmerrenna langs elva Otra er mer interessant. Den er ikke lenger i bruk for tømmer, men har istedet blitt et yndet turmål.

Fottur i ei tømmerrenne i Vennesla

Parkering kan gjøres ved Steinsfossen kraftstasjon eller ved Grovane stasjon. Steinsfossen er nedre ende av tømmerrenna. Den ble bygd for å frakte tømmer forbi strykene og kraftstasjonene i elva.

Det er mye vann i elva og flom flere steder oppover denne gangen. Skyldes visstnok regulering av en vann lenger opp slik at ekstra mye vann er sluppet igjennom en av de andre demningene. Det gjør vandringen ekstra interessant, men normalt er vannstanden lavere.

Mye vann i fossen i Otra

Tømmerrenna er nå helt tørr og blir brukt som tursti. Jeg har gått turen flere ganger og det er tydelig at det er krevende å holde denne vedlike. Et par steder er det hull i treverket og vi kan se ned i den frådende elva. Det varierer fra år til år hvor langt det er tilrådelig å gå. Det fysiske stengslet er ikke større enn at hvem som helst kan klatre over, men vi velger å tenke sikkerhet først. Når elva under er frådende og vill, er det ikke spesielt fristende å legge ut på ei smal trebro uten å være sikker på at alle plankene holder. I tørre tider med rolig elva og nyskiftede planker, vil turen straks få et mindre skummelt preg.

Hull i tømmerrenna

Setesdalsbanen

Setesdalsbanen er nedlagt som vanlig toglinje, men blir opprettholdes som turisttog som går både i fast rute noen dager hver uke og som charter for cruiseturister eller andre grupper. Ved å  følge tømmerrenna går man langs toglinja et stykke for seinere å krysse (dvs. Gå under) den.  Du kan gå ut av tømmerrenna etter et par kilometer og opp til skinnegangen ved en liten gul stasjonsbygning. Dette er også stedet du kan gå ut over demningen og hengebrua som fører over til Iveland kommune.

Tømmerrenna går under ei bru

Fortsettelsen inn i Iveland er også spennende både for barn og voksne.

Turen er ikke tilgjengelig med rullestol, men ellers er den verken spesielt slitsom eller vanskelig å gå.

God tur i Vennesla!

Andre turer:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen